Uwielbiam nerkowniki, czyli wegańską wersję sernika. Są zdrowe i banalnie proste w przygotowaniu! Dziś zrobiłam orzeźwiającą wersję nerkowni...

Miętowy nerkownik z granatem (wegański, bez cukru, bez glutenu)

/
0 Comments
Uwielbiam nerkowniki, czyli wegańską wersję sernika. Są zdrowe i banalnie proste w przygotowaniu! Dziś zrobiłam orzeźwiającą wersję nerkownika z miętą, limonką i granatem.



Miętowy nerkownik z matcha i granatem

Składniki:

Spód:
100 g orzechów / pestek (u mnie laskowe)
100 g płatków owsianych (u mnie bezglutenowe, można użyć wiórek kokosowych)
100 g suszonych daktyli
2-3 łyżki kakao

Masa:
200 g orzechów nerkowca
100 g kaszy jaglanej
puszka mleka kokosowego
4 limonki (ewentualnie cytryny)
50 g ksylitolu
50 g syropu klonowego
2 łyżki matcha (dla koloru)
pęczek świeżej mięty
granat

Wykonanie:

Daktyle namoczyć we wrzątku, poczekać aż zmiękną i zblendować z wodą, w której się moczyły. Płatki owsiane i orzechy zblendować na mąkę. Dodać kakao, szczyptę soli i wszystko połączyć. Masa powinna być zwarta i niezbyt mokra. Wyłożyć masę na spód okrągłej tortownicy.

Kaszę jaglaną gotować w puszcze mleka kokosowego ok 20 minut. Namoczone przez noc nerkowce zblendować z ugotowaną kaszą jaglaną, sokiem z limonki, matchą, ksylitolem, syropem klonowym oraz listkami mięty. Następnie masę trzeba próbować i dosłodzić wedle swoich upodobań. Im bardziej zblendowana masa, tym lepsze ciasto. Na koniec do masy dodać granata (zostawić odrobinę do dekoracji). Masę wylać na spód, a wierzch udekorować plasterkami limonki, granatem oraz miętą.


You may also like

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.