Brownie nie jest moim ulubionym ciastem, bo nie przepadam za czekoladą. Jednak kiedy zobaczyłam w internecie zdjęcie czekoladowego brownie z...

Brownie z pomarańczą (wegańskie, bez cukru, bez glutenu)

/
0 Comments
Brownie nie jest moim ulubionym ciastem, bo nie przepadam za czekoladą. Jednak kiedy zobaczyłam w internecie zdjęcie czekoladowego brownie z zatopionymi kawałkami pomarańczy zapragnęłam je zjeść od razu.



Oryginalny przepis na IDEALNE WEGAŃSKIE BROWNIE znajduje się na blogu Marty Dymek. Zmieniłam jedynie mąki na bezglutenowe i biały cukier na nieco zdrowszą wersję. Dodałam kandyzowaną w cukrze kokosowym pomarańczę i rozpływałam się nad tym dziełem. Musicie spróbować! Dodatek pomarańczy idealnie się tutaj komponuje.

Brownie z pomarańczą

SKŁADNIKI:

2 czekolady (u mnie gorzka pomarańczowa)
1/2 szklanki oleju kokosowego
2 espresso / 1/2 szklanki mocnej kawy

1 szklanka aquafaby (woda z jednej puszki ciecierzycy)
1/2 szklanki ksylitolu
1/2 szklanki cukru kokosowego

1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki jaglanej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

pomarańcza
kilka łyżek cukru kokosowego
1 szklanka wody

PRZYGOTOWANIE:

Zacznij od dokładnego umycia i sparzenia pomarańczy wrzątkiem. Następnie pokrój ją w grube plastry. Ja potrzebowałam 4 plastrów przekrojonych na pół, czyli 8 połóweczek. Później zagotuj wodę z cukrem i wrzuć do niej plastry pomarańczy. Pomarańcz powinna gotować się na bardzo małym ogniu około godzinę. Po tym czasie odsącz pomarańcze z nadmiaru wody na ręczniku papierowym.

Rozpuść w garnuszku olej kokosowy z czekoladą oraz kawą. Rób to powoli, na małym ogniu, żeby czekolada się nie zważyła. Możesz zostawić kilka kostek do dekoracji.

Następnie ubij aquafabę mikserem, żeby uzyskać sztywną pianę. Dodaj cukier kokosowy i ksylitol, a później rozpuszczoną czekoladę. Na koniec dodaj wymieszane wcześniej mąki z solą i proszkiem do pieczenia. Miksuj do uzyskania gładkiej masy.

Gotową masę wlej do silikonowej foremki lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy silikonowej 25 cm. Wierzch posyp posiekaną czekoladą i ułóż na nim kawałki pomarańczy.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 25-30 minut.

PORADY:

Możecie użyć zwykłego cukru lub innego słodzika jakiego używacie.
Możecie użyć mąki pszennej lub innych mąk bezglutenowych. Odradzam jedynie kokosową.


You may also like

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.