To będą kolejne święta, na które przygotowuję dla mojej rodziny zdrowe ciasta. Muszę przyznać, że moje wypieki przyjmowane są z coraz więks...

Tarta czekoladowo-pomarańczowa (wegańska, bez cuku, bez glutenu)

/
1 Comments
To będą kolejne święta, na które przygotowuję dla mojej rodziny zdrowe ciasta. Muszę przyznać, że moje wypieki przyjmowane są z coraz większym entuzjazmem. Kto wie, może kiedyś uda mi się zastąpić wszystkie kaloryczne ciasta i ciasteczka zdrowymi zamiennikami?


Jeśli kochacie czekoladę na pewno spodoba wam się ta tarta. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, więc z pewnością wam się uda! Dodatek tofu do masy jaglanej sprawia, że tarta ma niezwykle aksamitną konsystencję. Jeśli wystarczająco długo będziecie blendować masę nikt się nie zorientuje co takiego znajduje się w środku. Ja wyczuwam tylko czekoladę i pomarańczę!

Tę tartę, makowiec, piernik z powidłami oraz pierniczki przygotujemy wspólnie na warsztatach Zdrowe Słodkości w Poznaniu i  w Warszawie. Jest jeszcze kilka wolnych miejsc, jeśli chcecie spędzić ze mną 3 godziny w kuchni :)

Wydarzenie na facebooku i więcej informacji:


Składniki:

Spód:
100 g daktyli
100 g wiórków kokosowych
100 g orzechów (ja użyłam podprażonych płatków migdałowych)
100 g płatków owsianych (ja użyłam bezglutenowych)

Masa czekoladowa:
200 g kaszy jaglanej (szklanka)
2 szklanki mleka ryżowo-kokosowego / wody
200 g daktyli
puszka dobrego mleka kokosowego
kostka tofu (ok 300 g) *
gorzka czekolada min 70%
sok z jednej pomarańczy plus skórka z pomarańczy
50 g kakao
szczypta soli

pomarańcza do dekoracji 

Wykonanie:

Daktyle namocz we wrzątku i zblenduj jak będą już miękkie. Wiórki, orzechy oraz płatki owsiane zblenduj na mąkę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, żeby powstało gęste ciasto. Możesz dodać odrobinę wody jeśli składniki się nie połączyły. Następnie ciasto ułóż w okrągłej tortownicy. Ugnieć je na spodzie i ok 2 cm na bokach. Włóż do lodówki.

Do garnka wlej mleko lub wodę, dodaj opłukaną kaszę jaglaną, puszkę mleka kokosowego i daktyle. Gotuj ok 20 minut na małym ogniu. Zostaw pod przykryciem na dodatkowe 10-15 minut. Po tym czasie dodaj sok i skórkę z pomarańczy, pokruszone tofu, czekoladę, kakao oraz dużą szczyptę soli i dokładnie zblenduj. Im bardziej zblendowana i aksamitna masa, tym lepsze ciasto. Gotową masę jaglaną wylej na wcześniej przygotowany spód. Ja polałam rozpuszczoną gorzką czekoladą i udekorowałam kawałkami pomarańczy. Włóż ciasto na noc do lodówki.

* Tofu można pominąć, jednak nadaje ono bardziej aksamitną i mniej zbitą teksturę


You may also like

1 komentarz:

  1. Wygląda super! Uwielbiam czekoladę a połączenie jej z pomarańczą to idealny duet.
    Wszystkie ciasta są wegańskie, na co dzień stosujesz taką dietę czy to tylko zainteresowanie? :)

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.