Mam dla was kolejną, świąteczną propozycję ciasta. Jeśli lubicie śliwki, cynamon i smak piernika to ciasto jest dla was stworzone! Całkiem ...

Piernikowy tofurnik z śliwką (wegański, bez cukru, bez glutenu)

/
1 Comments
Mam dla was kolejną, świąteczną propozycję ciasta. Jeśli lubicie śliwki, cynamon i smak piernika to ciasto jest dla was stworzone! Całkiem niezła imitacja sernika dla tych, którzy nie mogą jeść sera.


Piernikowy tofurnik z śliwką 

Składniki
(okrągła blaszka 25 cm)

Spód:
100 g daktyli
100 g orzechów (np. migdałów)
100 g wiórków kokosowych
100 g płatków owsianych (w bezglutenowej wersji płatki bezglutenowe lub gryczane)
5 łyżek kakao
szczypta soli

Masa:
200 g kaszy jaglanej
puszka mleka kokosowego
200 ml wody
300 g tofu
150 g syropu klonowego / syropu z agawy / cukru (osłodź wg uznania) 
sok i skórka z jednej pomarańczy
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika

Dodatkowo:
Śliwki (ok 300 g)
cynamon
cukier kokosowy (opcjonalnie)

pistacje do dekoracji

Wykonanie:

Daktyle namocz we wrzątku i zblenduj jak będą już miękkie. Wiórki, orzechy oraz płatki owsiane zblenduj na mąkę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, żeby powstało gęste ciasto. Możesz dodać odrobinę wody jeśli składniki się nie połączyły. Następnie ciasto ułóż w okrągłej tortownicy. Ugnieć je na spodzie i włóż do lodówki.


Do garnka wlej mleko kokosowe i wodę, dodaj opłukaną kaszę jaglaną. Gotuj ok 20 minut na małym ogniu. Zostaw pod przykryciem na dodatkowe 10-15 minut. Po tym czasie dodaj sok i skórkę z pomarańczy, pokruszone tofu, cynamon, przyprawę do piernika, syrop klonowy, szczyptę soli i dokładnie zblenduj. Im bardziej zblendowana i aksamitna masa, tym lepsze ciasto. Gotową masę wylej na wcześniej przygotowany spód. 

Śliwki oddziel od pestek i pokrój na małe kawałki. Duś na patelni z kilkoma łyżkami wody, odrobiną cukru kokosowego i cynamonem ok 10-15 min aż będą miękkie. Wyłóż je na górę ciasta. Możesz udekorować pistacjami lub innymi orzechami. Zostaw na noc w lodówce.




You may also like

1 komentarz:

  1. przepiękne są te twoje ciasta <3 Jesteś skarbnicą inspiracji ! powiedz mi proszę, jakiej firmy mleka kokosowego używasz oraz jakiej średnicy formę do ciast? dzięki :)

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.