Ten makowiec to hit na moich warsztatach! Nie było osoby, której nie smakowało to ciasto. Nie da się prościej, zdrowiej i smaczniej. Musici...

Makowiec z migdałami i pomarańczą (wegański, bez cukru, bez glutenu)

/
0 Comments
Ten makowiec to hit na moich warsztatach! Nie było osoby, której nie smakowało to ciasto. Nie da się prościej, zdrowiej i smaczniej. Musicie zrobić ten makowiec na święta!


Makowiec z bakaliami

SKŁADNIKI:

Spód:
100 g orzechów
100 g daktyli
100 g wiórków kokosowych
3 łyżki kakao

Masa makowa:
200 g kaszy jaglanej
puszka mleka kokosowego
400 ml wody
200 g daktyli
200 g maku zmielonego (dostępny w sklepach, zmielony na sucho)
sok i skórka z jednej pomarańczy
2 łyżki masła migdałowego (można pominąć, ale nadaje świetnego smaku)

Dodatkowo:
Migdały / orzechy włoskie / rodzynki
Gorzka czekolada

PRZYGOTOWANIE:

Daktyle namocz we wrzątku i zblenduj jak będą już miękkie. Wiórki i orzechy zblenduj na mąkę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, żeby powstało gęste ciasto. Możesz dodać odrobinę wody jeśli składniki się nie połączyły. Następnie ciasto ułóż w okrągłej tortownicy. Ugnieć je na spodzie i ok 2 cm na bokach. Włóż do lodówki.

Do garnka wlej wodę i puszkę mleka kokosowego, dodaj kaszę jaglaną i daktyle. Gotuj około 20 minut. Dodaj zmielony mak, wymieszaj i zostaw pod przykryciem na kilka minut. Do garnka dodaj skórkę i sok z pomarańczy oraz masło migdałowe. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Do masy dodaj rodzynki i posiekane orzechy. Wylej na wcześniej przygotowany spód i odstaw do lodówki lub zamrażarki na minimum godzinę.

Czekoladę rozpuść w metalowej lub szklanej misce, która jest umieszczona na garnku z gotującą się wodą. Polej makowiec i udekoruj kawałkami pomarańczy.



You may also like

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.