Nerkownik to moje ulubione, wegańskie ciasto. Połączenie masy z nerkowców z lekko kwaśnymi porzeczkami jest obłędne! Ciasto jest bardzo pro...

Waniliowo-porzeczkowy nerkownik (surowy, wegański, bez cukru, bez glutenu)

/
0 Comments
Nerkownik to moje ulubione, wegańskie ciasto. Połączenie masy z nerkowców z lekko kwaśnymi porzeczkami jest obłędne! Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, a efekt jest powalający.


Waniliowo-porzeczkowy nerkownik

Składniki:
Okrągłą tortownica 25 cm
Możesz podzielić składniki na pół i zrobić w mniejszej

Spód:
100 g daktyli
100 g wiórków kokosowych
100 g orzechów (u mnie laskowe - mogą być dowolne)
100 g płatków owsianych (u mnie bezglutenowe - mogą być gryczane / żytnie)
3 łyżki kakao
szczypta soli

Masa z nerkowców:
400 g orzechów nerkowca (namoczonych przez całą noc)
mleko kokosowe (stała część)
80 g ksylitolu
50 g syropu z agawy
pół szklanki soku z cytryny (ok dwie cytryny)
100 g kremu kokosowego (można zastąpić 3 łyżkami oleju kokosowego)
wanilia

Dodatkowo:
szklanka porzeczek / jagód / malin (ja użyłam mrożonych porzeczek)

Wykonanie:

Daktyle namoczyć we wrzątku, poczekać aż zmiękną i zblendować z wodą, w której się moczyły. Płatki owsiane, orzechy i wiórki kokosowe zblendować na mąkę. Dodać kakao, szczyptę soli i wszystko połączyć. Masa powinna być zwarta i niezbyt mokra. Wyłożyć masę na spód okrągłej tortownicy.

Namoczone przez noc nerkowce zblendować ze stałą częścią mleka kokosowego, sokiem z cytryny i czymś do posłodzenia. Tutaj trzeba próbować masę, żeby smakiem przypominała ser. Lepiej jest zrobić masę mało słodką. Im bardziej zblendowana masa, tym lepsze ciasto. Masę podzielić na pół. Jedna część zostaje biała, a do drugiej dodajemy porzeczki lub inne owoce jakich używacie i dokładnie blendujemy.

Wzorek zebry powstaje poprzez wykładanie na spód po jednej łyżce masy białej i fioletowej na przemian. W praktyce wygląda to tak, że kładziemy na środek:
łyżkę masy fioletowej, łyżkę masy białej, łyżkę masy fioletowej, łyżkę masy białej...

Chłodzimy z lodówce całą noc lub dwie godziny w zamrażarce.


You may also like

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.