Miłośnicy matcha zakochają się w tym "serniku". Jest niezwykle kremowy i ma bardzo oryginalny smak. Nie bójcie się roślinnych cias...

Sernik Matcha (wegański, bez cukru, bez glutenu)

/
0 Comments
Miłośnicy matcha zakochają się w tym "serniku". Jest niezwykle kremowy i ma bardzo oryginalny smak. Nie bójcie się roślinnych ciast, często są dziecinnie proste w przygotowaniu! Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować niesamowite i zdrowe słodycze.



Sernik Matcha 
(wegański, bez cukru, bez glutenu)

Składniki: 

Spód:
100 g daktyli
100 g orzechów laskowych (mogą być inne)
100 g wiórków kokosowych
3-4 łyżki kakao
szczypta soli

Masa matcha:
100 g orzechów nerkowca
100 g kaszy jaglanej
szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowo-kokosowe)
puszka mleka kokosowego (stała część)
50 g ksylitolu
3-4 łyżki syropu z agawy
2 cytryny
3 łyżki matcha

Wykonanie:

Daktyle namoczyć we wrzątku. Zblendować orzechy i wiórki kokosowe na drobny pył. Miękkie daktyle zblendować i połączyć z orzechami, kokosem, kakao i szczyptą soli. Jeśli masa jest zbyt gęsta i się nie klei można dodać odrobinę wody. Jeśli jest zbyt rzadka i klejąca można dodać mąkę kokosową. Gotową masę wyłożyć do okrągłej tortownicy na spód oraz brzegi na ok 2 cm.

Nerkowce moczyć przynajmniej 6 godzin, a najlepiej całą noc. Ugotować kaszę jaglaną na mleku roślinnym i odstawić na kilkanaście minut pod przykryciem, żeby wchłonęła cały płyn i zmiękła. Do garnka z kaszą dodać namoczone nerkowce, ksylitol, syrop z agawy, sok z dwóch cytryn, matchę oraz gęstą część mleka kokosowego (wodę można użyć do koktajlu). Blendować do uzyskania kremowej konsystencji. Im dłużej, tym lepiej. Można dodać więcej ksylitolu lub soku z cytryny w zależności od upodobań. Gotową masę wylać na spód, udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą i chłodzić w zamrażarce ok 2 godziny lub dłużej w lodówce.




You may also like

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.