Mam dla was nowy przepis na zdrowe i pyszne ciasto. Idealne na specjalną okazję, żeby udowodnić niedowiarkom, że ciasta bez cukru i pszenicy...

Ferrero Rocher (wegańskie, bez cukru, bez glutenu)

/
5 Comments
Mam dla was nowy przepis na zdrowe i pyszne ciasto. Idealne na specjalną okazję, żeby udowodnić niedowiarkom, że ciasta bez cukru i pszenicy mogą być smaczne i pięknie wyglądające. Gwarantuje,że nawet najwięksi przeciwnicy kaszy jaglanej zakochają się w tym przepisie.



Jako dietetyk nie zalecam jednak zjadania więcej niż jednego kawałka :) Moja wersja Ferrero Rocher jest zdrowa i idealnie nadaje się na drugie śniadanie czy kolację. Mimo to jest kaloryczna i osoby na diecie redukcyjnej nie powinny z nim przesadzać.

Przepis jest na dużą tortownicę 25 cm. Można zmniejszyć ilość składników o połowę i zrobić ciacho w mniejszej tortownicy.

Ferrero Rocher 

Składniki:

Spód:
100 g orzechów laskowych
100 g płatków owsianych (u mnie bezglutenowych)
100 g daktyli
50 g kakao
szczypta soli

Masa czekoladowa:
200 g kaszy jaglanej
200 g orzechów nerkowca
500 ml mleka (u mnie ryżowo-kokosowe)
puszka mleka kokosowego
50 g ksylitolu
3-5 łyżek syropu z agawy
100 g gorzkiej czekolady
50 g kakao

+ 100 g orzechów laskowych

Wykonanie:

SPÓD: Daktyle moczyć we wrzątku ok 30 min i zblendować. Orzechy laskowe i płatki owsiane również drobno zblendować. Wymieszać razem z kakao, żeby powstało gęste ciasto. Jeśli jest zbyt mokre można dodać mąki kokosowej, jeśli się nie klei można dodać odrobinę wody. Ciasto wyłożyć na spód okrągłej tortownicy.

MASA: Ugotować kaszę jaglaną na mleku i odstawić na 15 min pod przykryciem. Do kaszy dodać namoczone przez noc orzechy nerkowca, puszkę mleka kokosowego (zostawić 4 łyżki rzadkiej części do polewy), ksylitol, syrop z agawy, czekoladę (zostawić 4 kostki do polewy) oraz kakao. Blendować długo, do uzyskania kremowej i aksamitnej konsystencji. Masę należy dosłodzić wedle uznania i dodać szczyptę soli. Posiekać orzechy laskowe i dodać do masy. Masę wylać na spód ciasta i zostawić 4-6 łyżek masy na kulki.

KULKI: Do pozostałej masy czekoladowej dodać ok 2 łyżki mąki kokosowej i wstawić na godzinę do zamrażarki. Po tym czasie formować kulki i obtoczyć w kakao.

POLEWA: Na patelni rozpuścić pozostałe 4 kostki czekolady z 4 łyżkami mleka kokosowego. Wylać na schłodzoną masę czekoladową i ułożyć na wierzchu kulki. 


You may also like

5 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie! Czym mogłabym zastąpić daktyle? Nie mogę ich spożywać.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie :) w przepisie jest aby dodać kakao do spodu ale w składnikach nie ma podanego kakao ;)
    pozdrawiam Gosia

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam ponownie...chyba nie ukończę niestety tego ciasta. W przepisie są orzechy nerkowca ale nie ma później w opisie kiedy je dodać i w jakiej postaci :/ pozdrawiam Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapomniałam o nerkowcach :( trzeba dodać namoczone do kaszy i razem zblendować. Przepis już poprawiony

      Usuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.