W tym sezonie wyjątkowo pokochałam dynię. Zdarzały mi się dni, kiedy jadłam dynię w każdym posiłku. Dynia pasuje niemalże do wszystkiego. Dz...

3 pomysły na słodkie i zdrowe śniadanie z dynią

/
0 Comments
W tym sezonie wyjątkowo pokochałam dynię. Zdarzały mi się dni, kiedy jadłam dynię w każdym posiłku. Dynia pasuje niemalże do wszystkiego. Dziś mam dla was moje 3 ulubione przepisy na jesienne, rozgrzewające śniadanie z dynią.

Ja kroję dynię na kilka dużych kawałków i pozbywam się pestek. Nie obieram jej nawet ze skórki. Kładę na blachę wyłożoną papierem i polewam lekko olejem. Piekę ok godzinę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika blenduję dynię ze skórką i gotowe puree przechowuje w lodówce przez kilka dni.




Dyniowo-pomarańczowy budyń z kaszy jaglanej

Składniki:
50 g kaszy jaglanej
szklanka mleka (u mnie ryżowo kokosowe)
50 g suszonych daktyli
kilka łyżek puree z dyni
sok z jednej pomarańczy
cynamon
szczypta soli
łyżeczka masła orzechowego

Wykonanie:
Kaszę gotować na mleku z daktylami ok 20 min. Dodać dynię, sok z pomarańczy, cynamon, szczyptę soli i masło orzechowe. Blendować do uzyskania kremowej konsystencji. Można dolewać wodę, żeby regulować konsystencje.


Placuszki dyniowe

Składniki:
2 jajka
150 g upieczonej dyni
30 g zblendowanych na mąkę płatków owsianych (gryczanych/żytnich)
sól, cynamon, przyprawa do piernika

Wykonanie:
Jajka, dynię oraz płatki blendujemy na gładką masę. Dodajemy odrobinę soli, cynamon i przyprawę do piernika według uznania. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron.

Ja podałam z karmelem, który robię blendując łyżeczkę masła orzechowego z kilkoma namoczonymi daktylami i mlekiem roślinnym/wodą i solą.


Korzenna owsianka z dynią

Składniki:
50 g płatków owsianych (ja używam bezglutenowych)
200 ml mleka (u mnie zazwyczaj sojowe)
2-3 łyżki puree z pieczonej dyni 
2 łyżeczki cukru kokosowego (innego słodzika)
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

Wykonanie:

Blenduję mleko z dynią w garnuszku i dodaję płatki owsiane. Gotuję kilka minut, dodaję cukier kokosowy, cynamon i szczyptę soli. Wylewam do miseczki i dekoruję owocami. Moim zdaniem idealnie pasują tu maliny lub borówki i koniecznie łyżeczka masła orzechowego lub ulubione orzechy.


You may also like

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.