Nazwa mojego bloga nie jest przypadkowa. Owsianka jest czymś, co mogę jeść codziennie i przysięgam, że nigdy mi się nie znudzi. W zależności...

Trzy jesienne owsianki, które rozgrzeją cię w chłodne poranki

/
0 Comments
Nazwa mojego bloga nie jest przypadkowa. Owsianka jest czymś, co mogę jeść codziennie i przysięgam, że nigdy mi się nie znudzi. W zależności od sezonu i pory roku moja owsianka codziennie wygląda inaczej. Dziś mam dla was moje ulubione, jesienne przepisy na owsiankę.



Owsianka z pieczoną dynią

Składniki:
50 g płatków owsianych (ja używam bezglutenowych)
200 ml mleka (u mnie zazwyczaj sojowe)
2-3 łyżki puree z pieczonej dyni (piekę dynię w większych ilościach i mrożę w małych porcjach)
2 łyżeczki cukru kokosowego (innego słodzika)
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

Blenduję mleko z dynią w garnuszku i dodaję płatki owsiane. Gotuję kilka minut, dodaję cukier kokosowy, cynamon i szczyptę soli. Wylewam do miseczki i dekoruję owocami. Moim zdaniem idealnie pasują tu maliny lub borówki i koniecznie łyżeczka masła orzechowego lub ulubione orzechy.


Owsianka z duszonym jabłkiem, gruszką i cynamonem

Składniki:
50 g płatków owsianych (ja używam bezglutenowych)
200 ml mleka (u mnie zazwyczaj sojowe)
jabłko
gruszka
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cukru kokosowego (innego słodzika)
szczypta soli

Płatki gotuję na mleku kilka minut. Dodaję szczyptę soli i łyżeczkę cynamonu. W międzyczasie kroję gruszkę i jabłko w kostkę. Wrzucam na patelnię, dodaję 2 łyżki wody, 2 łyżeczki cukru kokosowego, łyżeczkę cynamonu i duszę aż woda odparuje. Owsiankę przekładam do miseczki, dodaję jabłka i gruszki, a następnie dekoruję. Idealnie pasują tutaj podprażone płatki migdałów.



Owsianka z duszonymi śliwkami i czekoladą

Składniki:
50 g płatków owsianych (ja używam bezglutenowych)
200 ml mleka (u mnie zazwyczaj sojowe)
kilka śliwek węgierek
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cukru kokosowego )innego słodzika)
szczypta soli

Płatki gotuję na mleku kilka minut. Dodaję szczyptę soli i łyżeczkę cynamonu. W międzyczasie wyjmuję pestki ze śliwek i kroję je w kostkę. Wrzucam na patelnię, dodaję 2 łyżki wody, 2 łyżeczki cukru kokosowego i łyżeczkę cynamonu. Duszę aż śliwki będą miękkie i woda odparuje. Owsiankę przekładam do miseczki, dodaję śliwki i dekoruję. Idealnie pasuje tu gorzka czekolada oraz surowe ziarno kakaowca.


You may also like

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.