Jesienna wersja mojego ulubionego, zdrowego ciasta. Latem robiłam jagielnik z malinami albo z czereśniami. Pogoda się zmieniła, więc na blog...

Czekoladowy jagielnik z duszonymi śliwkami i cynamonem (wegański, bez cukru, bez glutenu)

/
0 Comments
Jesienna wersja mojego ulubionego, zdrowego ciasta. Latem robiłam jagielnik z malinami albo z czereśniami. Pogoda się zmieniła, więc na blogu nowa wersja czekoladowego jagielnika. 



Składniki:
Spód:
100 g daktyli
100 g wiórków kokosowych
100 g orzechów (ja użyłam laskowych)
2 łyżki kakao

Masa czekoladowa:
200 g kaszy jaglanej (szklanka)
2 szklanki mleka (ja użyłam ryżowo-kokosowego, ale może być krowie jeśli używacie)
200 g daktyli
puszka dobrego mleka kokosowego
tabliczka dobrej jakości gorzkiej czekolady
50 g kakao
szczypta soli

śliwki (ok 500 g)
cynamon
cukier kokosowy / cukier

Wykonanie:

Daktyle namocz we wrzątku i zblenduj jak będą już miękkie. Wiórki i orzechy na mąkę. Dodaj kakao oraz daktyle. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, żeby powstało gęste ciasto. Możesz dodać odrobinę wody jeśli składniki się nie połączyły. Następnie ciasto ułóż w okrągłej tortownicy. Ugnieć je na spodzie i włóż do lodówki.

Do garnka wlej mleko, dodaj opłukaną kaszę jaglaną i daktyle. Gotuj ok 20 minut na małym ogniu. Zostaw pod przykryciem na dodatkowe 10-15 minut. Po tym czasie dodaj czekoladę, puszkę mleka kokosowego, kakao oraz dużą szczyptę soli i dokładnie zblenduj. Im bardziej zblendowana i aksamitna masa, tym lepsze ciasto. 

W międzyczasie wyjmij pestki ze śliwek i pokrój je w kostkę. Wrzuć do garnka, dodaj kilka łyżek wody i zacznij podgrzewać. Dodaj 2-3 łyżki cukru kokosowego i łyżkę cynamonu. Smaż do momentu aż śliwki będą miękkie i woda wyparuje. 

Na spód wyłóż połowę masy czekoladowej. Na to połóż duszone śliwki i resztę masy czekoladowej. Ja udekorowałam ciasto odrobiną duszonych śliwek, płatkami migdałów, rozpuszczoną czekoladą i miętą. 





You may also like

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.