Jeśli twoja rodzina myśli, że wegańskie ciasto bez cukru i glutenu smakuje jak tektura, to musisz zaserwować im moją wersję Banoffee Pie. Ni...

Banoffee Pie (wegańskie, bez cukru, bez glutenu)

/
2 Comments
Jeśli twoja rodzina myśli, że wegańskie ciasto bez cukru i glutenu smakuje jak tektura, to musisz zaserwować im moją wersję Banoffee Pie. Nie znam osoby, która przeszłaby obojętnie obok tego ciasta. Ba! Są osoby, które uzależniły się od połączenia masła orzechowego, banana, daktyli i czekolady.



Jako dietetyk zabraniam zjedzenia więcej niż jednego kawałka tego ciasta :) Dobrze radzę przygotować je na specjalną okazję, gdzie będzie można podzielić się ciastem z innymi. Pomimo tego, że ciasto przygotowane jest ze zdrowych składników ma dużą wartość energetyczną i nie należy do najbardziej dietetycznych deserów. Ale kto by przejmował się kaloriami, kiedy na stole ląduje takie cudo?

To jedno z najprostszych ciast jakie znam. Instrukcja przygotowania wydaje się być długa, ale chciałam wytłumaczyć jak przygotować ciasto w krótkim czasie. Możesz je zrobić nawet jeśli nie jesteś master chefem, ani cukiernikiem.


Banoffee Pie

Składniki:

Spód:
100 g orzeszków ziemnych (innych dowolnych orzechów)
100 g suszonych daktyli
100 g wiórek kokosowych
3 łyżki kakao
szczypta soli

I warstwa:
100 g suszonych daktyli
100 g masła orzechowego
szczypta soli

II warstwa:
100 g suszonych daktyli
100 g masła orzechowego
puszka mleka kokosowego (tylko stała część)
szczypta soli

4-5 dojrzałych bananów
gorzka czekolada

Przygotowanie:

Zacznij od namoczenia daktyli. Ja wsypuje po 100 g daktyli do trzech szklanek i zalewam je wrzątkiem. Zostawiam daktyle na kilkanaście minut i w między czasie przygotowuje blaszkę i resztę składników.

W blenderze rozdrabniam orzechy oraz wiórki kokosowe. Wsypuje je do miski razem z kakao i szczyptą soli.

Kiedy daktyle są miękkie blenduję jedną szklankę (wodę z moczenia wylewam). Zblendowane daktyle dodaję do orzechów i dokładnie mieszam, aż powstanie jednolita, gęsta masa na spód. Jeśli masa się nie klei dolej odrobinę zimnej wody. Jeśli masa jest zbyt mokra i klei się za bardzo do rąk dodaj mąkę kokosową.

Spód wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. i odstawiam na bok.

Blenduję pierwszą warstwę czyli daktyle i masło orzechowe z odrobiną soli. Powstałą masą smaruję spód ciasta.

Banany kroję na ok 2-3 cm plastry i wykładam na pierwszą warstwę.

Następnie blenduję daktyle, masło orzechowe i gęstą część mleka kokosowego (po włożeniu mleka kokosowego do lodówki na noc stała część zbiera się na górze, a woda zostaje na dole - wodę można użyć do zielonego koktajlu).

Na banany wykładam drugą warstwę masy i ciasto wkładam na ok pół godziny do zamrażarki.

Na patelni rozpuszczam gorzką czekoladę. Wlewam 3-4 łyżki wody która została w puszcze mleka kokosowego, żeby czekolada nie była zbyt twarda.

Wyciągam ciasto z zamrażarki i wylewam na nie czekoladę. Chłodzę je w lodówce przez kilka godzin, żeby lepiej się kroiło. Dobrze jest przygotować je dzień przed podaniem.


You may also like

2 komentarze:

  1. WITAM .
    Ciasto boskie. Zrobilam choc nie wszystko mialam pod reka. Pozamienialam zachowujac proporcje i wyszlo.obledne. Nie moge sie doczekac az zrobie dokladnie wh przepisu (ale to nastepnym razem)

    Powiedz prosze ile kalorii ma ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z grubsza licząc (bo oczywiście wiele zależy od tego jakich produktów użyjemy, np. banany mogą mieć różną wielkość, a czekolady - różną zawartość tłuszczu), cała tortownica ma ok. 5 tys. 300 kcal.

      Usuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.