Zdrowe jedzenie może być pyszne, a gotowanie może być proste. Dziś mam dla was bardzo łatwy przepis na wegański obiad bez glutenu. Gwarantuj...

Wegański obiad bez glutenu: Ziemniaki z kurkami

/
0 Comments
Zdrowe jedzenie może być pyszne, a gotowanie może być proste. Dziś mam dla was bardzo łatwy przepis na wegański obiad bez glutenu. Gwarantuje, że będzie smakował nawet największym zwolennikom mięsa!


Szukałam przepisu na sos kurkowy bez mąki i nabiału. Nie znalazłam w internecie niczego co w stu procentach by mnie zadowoliło. Postanowiłam więc wlać na patelnię mleko kokosowe zamiast śmietany. I wiecie co? Wyszło naprawdę pysznie! Kokos nie jest wyczuwalny, bo moja przyjaciółka nie zgadła na bazie czego zrobiony jej sos.

Składniki:
(dwie porcje)

8-10 młodych ziemniaczków
500 g kurek
puszka mleka kokosowego
cebula
natka pietruszki / kolendry
sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki dokładnie wyszoruj i przekrój na połówki. Wrzuć je do osolonego wrzątku i gotuj ok 20 min aż będą miękkie.

Kurki dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż posiekaną cebulkę. Gdy cebulka się zeszkli dodaj na patelnię kurki, sól i pieprz. Smaż kilka minut. Następnie dodaj na patelnię puszkę mleka kokosowego. Smaż aż woda wyparuje i powstanie gęsty sos. Na sam koniec dodaj posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki.


You may also like

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.