Zrobienie dobrego tofurnika to ogromne wyzwanie. Trzeba się naprawdę postarać, żeby uzyskać idealną, kremową konsystencję i zamaskować smak ...

Tofurnik Mango-Limonka

/
2 Comments
Zrobienie dobrego tofurnika to ogromne wyzwanie. Trzeba się naprawdę postarać, żeby uzyskać idealną, kremową konsystencję i zamaskować smak soi. Nieskromnie powiem, że to najlepszy tofurnik jaki kiedykolwiek zrobiłam. Jest prosty w przygotowaniu i przepyszny w smaku.


Pomimo dużej ilości mango, to limonka gra tutaj główną rolę. Mango nadaje piękny, żółty kolor. Limonka maskuje smak tofu i sprawia, że tofurnik jest bardzo orzeźwiający. Ciasto jest idealne dla wegan, bo ma dużą zawartość białka i składników odżywczych.


Tofurnik Mango - Limonka 

Składniki:

Spód:
100 g płatków migdałowych *
100 g suszonych daktyli
100 g wiórków kokosowych
3 łyżki kakao
szczypta soli

Masa:
600 g tofu
2 dojrzałe mango (ok 1 kg)
100 g ksylitolu
2 łyżki syropu z agawy **
4 limonki ***
puszka mleka kokosowego
3 łyżeczki agaru

Wykonanie:

Daktyle namocz we wrzątku. Płatki migdałowe i wiórki kokosowe podpraż na patelni, a następnie zblenduj na proszek. Daktyle również zblenduj i wymieszaj z migdałami, kokosem, kakao i szczyptą soli. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodaj mąki kokosowej. Jeśli masa się nie klei, dodaj odrobinę wody. Masa musi być dać się formować w kulkę i nie kleić się do rąk. Gotową masę wyłóż na spód okrągłej tortownicy.

Mango obierz ze skórki i odkrój od pestki. Zblenduj na gładką masę tofu, mango, ksylitol, syrop z agawy oraz  skórkę i sok z czterech limonek.

W garnuszku podgrzej mleko kokosowe i dodaj do niego agar. Wymieszaj dokładnie i doprowadź do wrzenia. Następnie wlej gorące mleko kokosowe z agarem do masy tofurnikowej i dokładnie wymieszaj łyżką (nie blenduj!). Sprawdź czy masa jest wystarczająco słodka / kwaśna. Możesz dodać odrobinę więcej syropu z agawy bądź limonki wg uznania.

Masę tofurnikową wylej na spód, udekoruj ulubionymi owocami i włóż do lodówki na kilka godzin aż agar stężeje.

* Możesz użyć dowolnych orzechów lub pestek. Ja najbardziej lubię podprażone płatki migdała.
** Sam ksylitol daje niepełny słodki smak. Po dodaniu odrobiny syropu z agawy masa nabiera lepszego, słodszego smaku. Można pominąć, ale lepiej użyć.
*** W ostateczności można użyć cytryny, ale trzeba stopniowo dodawać sok i regulować stopień kwaśności.



You may also like

2 komentarze:

  1. ciasto wygląda genialnie!!! gratuluję udanego wypieku!! :) może sama kiedyś spróbuję zrobić ten tofunik. Pozdrawiam!;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada cudnie i jest pyszny ��

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.