Spring Rolls to jedno z moich ulubionych letnich dań. W papier ryżowy można zawinąć wszystko, czego dusza zapragnie. Jeśli nudzą ci się zwyc...

Spring Rolls

/
2 Comments
Spring Rolls to jedno z moich ulubionych letnich dań. W papier ryżowy można zawinąć wszystko, czego dusza zapragnie. Jeśli nudzą ci się zwyczajne sałatki, zroluj swoje warzywa, a nabiorą zupełnie innego smaku.



Do Spring Rolls można użyć dowolnych, ulubionych warzyw, a nawet owoców! Ja lubię dodać do nich również coś bardziej sycącego. Czasami dodaję marynowane tofu, czasami wędzonego łososia, a nawet podsmażonego kurczaka. Wszystko zależy od twoich upodobań kulinarnych.

W Spring Rollsach jedną z najważniejszych rzeczy jest dressing. Można moczyć je po prostu w sosie sojowym, ale ja polecam wam poświęcić chwilę na przyrządzenie przepysznego dressingu z kolendry. Ja mogłabym codziennie jeść Spring Rollsy tylko dla tego dressingu!


Spring Rolls

Składniki:

papier ryżowy
roszponka
marchewka
awokado
papryka
kiełki
wędzone tofu / wędzony łosoś / kurczak

Dressing:

Mała garść kolendry
3 łyżki sosu sojowego (u mnie bezglutenowy)
sok z 1/2 pomarańczy
ząbek czosnku
1 cm kawałek imbiru / pół łyżeczki suszonego imbiru
1 łyżka syropu z agawy / miodu
1 łyżka octu ryżowego / 2 łyżki soku z cytryny
Odrobina chilli wg upodobań co do ostrości

Wykonanie:

Najlepiej jest zacząć od przygotowania dressingu. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zblenduj na gładko. Spróbuj dressingu i ewentualnie  dodaj wg upodobań coś słodkiego, słonego lub kwaśnego. Odstaw dressing na bok.

Przygotuj sobie dużo miejsca i wszystkie składniki. Umyj i wysusz roszponkę. Pokrój warzywa w cienkie słupki. Tofu / łososia / kurczaka pokrój w podłużne paski.

Papier ryżowy należy namoczyć w wodzie. Ja kładę papier na dużej desce do krojenia i polewam go wodą. Kiedy zmięknie, można układać na nim składniki.

Ja najpierw układam roszponkę, a później po trochę każdego ze składników. Następnie zakładam jeden z boków papieru na ułożone warzywa i delikatnie go roluje. Na koniec zaginam końce do środka tak, żeby powstał mały prostokąt. Kroję go później na pół. Na początku wydaje się to trudne, ale szybko dochodzi się do wprawy w rollowaniu.

Ja wlewam dużą ilość dressingu do środka i zajadam się ze znajomymi.




You may also like

2 komentarze:

  1. Warto zwracać szczególną uwagę na dobór wysokiej jakości produktów. Konsekwencja w zdrowym żywieniu daje pewność, że dieta przyniesie oczekiwane efekty i jednocześnie nie wpłynie negatywnie na nasz organizm.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedni dobór diety ma kluczowe znaczenie nie tylko dla naszej sylwetki, ale także dla zdrowia. Dlatego układanie jadłospisu wymaga odpowiedniego przygotowania merytorycznego...

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.