Nerkownik to moje ulubione, wegańskie ciasto. Połączenie masy z nerkowców z lekko kwaśnymi malinami jest obłędne! Ciasto jest bardzo proste ...

Obłędny nerkownik z malinami (wegański, bez cukru, bez glutenu)

/
0 Comments
Nerkownik to moje ulubione, wegańskie ciasto. Połączenie masy z nerkowców z lekko kwaśnymi malinami jest obłędne! Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, a efekt jest powalający.


Nerkownik z malinami

Składniki:

Spód:
100 g daktyli
100 g wiórków kokosowych
100 g płatków migdałowych (innych orzechów)
100 g płatków owsianych
3 łyżki kakao
szczypta soli

Masa z nerkowców:
200 g orzechów nerkowca (namoczonych przez całą noc)
mleko kokosowe (stała część)
50-100 g ksylitolu / syropu z agawy / miodu (do smaku)
sok z jednej cytryny

Masa malinowa:
500 g malin
4 łyżki nasion chia (ja użyłam białego chia)
1 łyżeczka agaru (można zastąpić rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatyną)

Wykonanie:

Daktyle namoczyć we wrzątku, poczekać aż zmiękną i zblendować z wodą, w której się moczyły. Płatki owsiane, podprażone płatki migdałowe i wiórki kokosowe zblendować na mąkę. Dodać kakao, szczyptę soli i wszystko połączyć. Masa powinna być zwarta i niezbyt mokra. Wyłożyć masę na spód okrągłej tortownicy.

Namoczone przez noc nerkowce zblendować ze stałą częścią mleka kokosowego, sokiem z cytryny i czymś do posłodzenia. Tutaj trzeba próbować masę, żeby smakiem przypominała ser. Lepiej jest zrobić masę mało słodką. Im bardziej zblendowana masa, tym lepsze ciasto. Masę wylać na spód i wstawić do zamrażarki na ok godzinę.

Maliny wrzucić do garnuszka, wlać kilka łyżek wody. Doprowadzić do wrzenia i dodać nasiona chia często mieszając. Na koniec dodać agar i dokładnie wymieszać. Pogotować 2-3 minuty i odstawić do ostygnięcia. Wylać na wierzch ciasta i wstawić do zamrażarki na kolejną godzinę.


You may also like

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.