Zjeść ciasto czekoladowe czy mieć płaski brzuch? Oto jest pytanie! A co jeśli powiem Ci , że możesz mieć obie te rzeczy jednocześnie? Tak, t...

Czekoladowy jagielnik z czereśniami (wegański, bez cukru, bez glutenu)

/
9 Comments
Zjeść ciasto czekoladowe czy mieć płaski brzuch? Oto jest pytanie! A co jeśli powiem Ci , że możesz mieć obie te rzeczy jednocześnie? Tak, to możliwe! Mam dla was nowy przepis na zdrowe ciasto wegańskie, bez cukru i bez glutenu.



Składniki:

Spód:
100 g daktyli
100 g wiórków kokosowych
100 g orzechów (ja użyłam podprażonych płatków migdałowych)
100 g płatków owsianych (ja użyłam bezglutenowych)
2 łyżki kakao

Masa czekoladowa:
200 g kaszy jaglanej (szklanka)
2 szklanki mleka (ja użyłam ryżowo-kokosowego, ale może być krowie jeśli używacie)
200 g daktyli
puszka dobrego mleka kokosowego
50 g kakao
szczypta soli

czereśnie do dekoracji

Wykonanie:

Daktyle namocz we wrzątku i zblenduj jak będą już miękkie. Wiórki, orzechy oraz płatki owsiane zblenduj na mąkę. Dodaj kakao oraz daktyle. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, żeby powstało gęste ciasto. Możesz dodać odrobinę wody jeśli składniki się nie połączyły. Następnie ciasto ułóż w okrągłej tortownicy. Ugnieć je na spodzie i ok 2 cm na bokach. Włóż do lodówki.

Do garnka wlej mleko, dodaj opłukaną kaszę jaglaną i daktyle. Gotuj ok 20 minut na małym ogniu. Zostaw pod przykryciem na dodatkowe 10-15 minut. Po tym czasie dodaj puszkę mleka kokosowego, kakao oraz dużą szczyptę soli i dokładnie zblenduj. Im bardziej zblendowana i aksamitna masa, tym lepsze ciasto. Gotową masę jaglaną wylej na wcześniej przygotowany spód. Udekoruj czereśniami. Włóż ciasto na noc do lodówki.

Za pierwszym razem masę jaglaną polałam rozpuszczoną gorzką czekoladą i dopiero położyłam na nią czereśnie. Później zdecydowałam się na bardziej fit wersję i czereśnie ułożyłam bezpośrednio na masie jaglanej.


You may also like

9 komentarzy:

  1. Wygląda tak smacznie, że o niczym innym od wczoraj nie myślę. Super przepis! W weekend to zrobię i zjem :P A ile daktyli do spodi, a ile do masy jaglanej?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super! Na pewno wypróbuję przepis :) Jaką średnicę miała Twoja tortownica?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada mega☺ Na pewno wyprobuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można użyć suszonych daktyli zamiast świeżych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam właśnie suszonych, należy tylko je namoczyć we wrzątku, by łatwo potem zblendować.

      Usuń
  5. Zrobiłam :) trochę zmieniłam pod siebie proporcje. Wyszedł pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakiej konsystencji ma być mleczko kokosowe? ;)

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.