Proste w wykonaniu, pyszne i zdrowe! Czego chcieć więcej? Batoniki bez pieczenia, bez cukru, bez glutenu i bez laktozy! A jednocześnie słodk...

Wegańskie batony z ekspandowanych ziaren, migdałów i pestek dyni

/
1 Comments
Proste w wykonaniu, pyszne i zdrowe! Czego chcieć więcej? Batoniki bez pieczenia, bez cukru, bez glutenu i bez laktozy! A jednocześnie słodkie i bardzo sycące. Idealne na drugie śniadanie lub jako przekąska w podróży.



Zabrałam swoje batoniki na weekendowy wyjazd do Hamburga. Zapakowałam kilka batoników w szczelny pojemnik i sprawdziły się idealnie jako przekąska podczas zwiedzania miasta.


Wegańskie batony z ekspandowanych ziaren, migdałów i pestek dyni

Składniki:
200-300 g suszonych daktyli (w zależności czy lubisz mniej lub bardziej słodkie)
100 g masła orzechowego
100 g ekspandowanej kaszy jaglanej / quinoa / gryki
100 g pestek dyni
100 g migdałów
szczypta soli

Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
Łyżka oleju kokosowego
pistacje / pestki dyni / orzechy

Sposób wykonania:

Daktyle namocz we wrzątku. Gdy będą miękkie odsącz je z wody i zblenduj dokładnie z masłem orzechowym.

Do dużej miski wsyp ekspandowane ziarna. Ja raz używałam quinoa, a raz kaszy jaglanej. Oba ziarna sprawdziły się tak samo dobrze. Na patelni podpraż pestki dyni. Następnie posiekaj je wraz z migdałami. Ja zrobiłam to w malakserze, ale jeśli nie masz, to możesz posiekać je nożem.

Wymieszaj ekspandowane ziarna, pestki i migdały. Dodaj do miski masę z daktyli i masła orzechowego. Wsyp szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Najlepiej jest wymieszać masę rękoma.

Kiedy wszystkie składniki się połączą włóż masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ugnieć masę jak najmocniej, żeby batony nie rozpadały się przy krojeniu. Ja ugniatałam wilgotnymi rękoma oraz łyżką.

Na patelni rozpuść olej kokosowy i wrzuć połamaną czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści wylej ją na ugniecioną masę. Udekoruj pistacjami, pestkami dyni lub posiekanymi orzechami. Wstaw do zamrażarki na ok pół godziny. Po tym czasie możesz pokroić masę na prostokąty. Przechowuj kilka dni w szczelnym pojemniku w lodówce.


You may also like

1 komentarz:

  1. Zrobiłam, właśnie się chłodzi:-) Twoje przepisy są bardzo inspirujące.

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.