Nie wyobrażam sobie mojej diety bez ciasta! Jak to, lato bez ciasta z truskawkami? Nie ma takiej opcji! Sernik na zimno to idealne ciasto na...

Sernik na zimno z truskawkami (bez cukru, bez glutenu)

/
2 Comments
Nie wyobrażam sobie mojej diety bez ciasta! Jak to, lato bez ciasta z truskawkami? Nie ma takiej opcji! Sernik na zimno to idealne ciasto na upalne dni. Zwłaszcza kiedy jest to dietetyczna wersja sernika, bez cukru i bez glutenu.


Nie rozpatruje tego ciasta w kategorii grzeszku. Duży kawałek tego sernika może zastąpić drugie śniadanie lub posiłek po treningu. 1/8 ciasta to tylko 394 kcal i 33 g białka!


Składniki:

Spód:
100 g suszonych daktyli
100 g wiórek kokosowych
100 g płatków owsianych
2 łyżki kakao

Masa serowa:
1 kg twarogu
1 duży jogurt naturalny (użyłam bakoma gęsty)
100 g ksylitolu / miodu / syropu z agawy
50 g żelatyny + szklanka wody
sok z jednej cytryny
1 kg truskawek



Przygotowanie:

1. Namocz daktyle we wrzątku. Płatki owsiane oraz wiórki kokosowe zblenduj na mąkę. Namoczone daktyle również zblenduj. Wymieszaj daktyle, wiórki, płatki owsiane i kakao. Gotową masę ugnieć na spodzie okrągłej blachy.

2. Twaróg zblenduj na gładko z jogurtem, sokiem z cytryny oraz ksylitolem. Sprawdź czy masa jest wystarczająco słodka, jeśli nie to dodaj ksylitol bądź inną substancję słodzącą jaką używasz.

3. W osobnym naczyniu zblenduj truskawki.

4. Następnie zalej żelatynę gorącą wodą, zamieszaj i zaczekaj aż napęcznieje.

Teraz są dwie opcje. Bardziej i mniej pracochłonna.

Opcja mniej pracochłonna (jednolity kolor sernika)

Wymieszaj masę twarogową oraz zblendowane truskawki. Następnie dodaj żelatynę i miksuj aż wszystko się dokładnie połączy. Kiedy masa będzie jednolita wylej masę serową na przygotowany wcześniej spód, udekoruj truskawkami i włóż do lodówki na kilka godzin.

Opcja bardziej pracochłonna (sernik trójkolorowy)

Podziel masę serową na 3 części. Małą, większą i największą. Dodaj do nich mus truskawkowy. Do pierwszej części trochę, do drugiej więcej, a do trzeciej najwięcej. Chodzi o to, żeby uzyskać trzy różne odcienie różu.

Żelatynę podziel na trzy części. Do wcześniej przygotowanej masy serowej wlej po 1/3 szklanki rozpuszczonej żelatyny i dokładnie zmiksuj. Najpierw wlej na przygotowany wcześniej spód najciemniejszą masę. Włóż do zamrażarki na kilkanaście minut aż stężeje. Kiedy masa będzie już gęsta wylej drugą część masy i znów włóż całość do zamrażarki na kilkanaście minut. Kiedy masa stężeje wlej na wierzch najjaśniejszą część, udekoruj truskawkami i włóż do lodówki na kilka godzin.

Wartości odżywcze 1 kawałka (1/8 ciasta)

 




You may also like

2 komentarze:

  1. Lecę dziś po ser do sklepu, nie ma zmiłuj :D Chodził za mną sernik i ten jest idealny :) Dzięki!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej, jakiej średnicy blaszka?:)

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.