Jeśli kochasz masło orzechowe i czekoladę, to ciasto jest dla ciebie idealne! Brownie z fasoli już dawno mi się znudziło. Postanowiłam zrobi...

Wegańskie brownie z fasoli z kremem orzechowym (bez glutenu)

/
1 Comments
Jeśli kochasz masło orzechowe i czekoladę, to ciasto jest dla ciebie idealne! Brownie z fasoli już dawno mi się znudziło. Postanowiłam zrobić je w nowej, odświeżonej wersji. Ten krem jest zdecydowanie wart grzechu! Musisz koniecznie go spróbować!


Ciasto jest wegańskie, bez dodatku cukru i glutenu. Nie znaczy to jednak, że jest to dietetyczna wersja :) Ciasto ma na pewno dużo składników odżywczych i jest sycące. Z uwagi na dużą ilość orzechów, olej kokosowy, masło orzechowe oraz mleko kokosowe jest dosyć kaloryczne. Ale w dzień treningowy na pewno nam się należy :)

Składniki:

Brownie:
1 puszka fasoli czerwonej
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
szklanka wrzątku
1 szklanka migdałów zmielonych na mąkę (mąki migdałowej)
50 g kakao (około 5 łyżek)
200 g daktyli (można zastąpić cukrem/słodzikiem/ksylitolem)
pół szklanki oleju kokosowego (można zastąpić innym)
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Krem:
100 g daktyli
100 g masła orzechowego
mleko kokosowe

Sposób przygotowania:

Siemie lniane zalej wrzątkiem i odstaw na chwile. Namocz daktyle.

Do miski wrzuć fasolę, rozpuszczony olej kokosowy, napęczniałe siemie lniane oraz miękkie daktyle. Wszystko razem zblenduj.

Następnie dodaj mąkę migdałową (lub zmielone na mąkę migdały), kakao oraz proszek do pieczenia. wszystko razem wymieszaj.

Masę włóż do okrągłej formy silikonowej. Piecz ok 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Krem:

Mleko kokosowe musi być schłodzone, więc włóż je dzień wcześniej do lodówki, bądź do zamrażarki na kilka godzin. Namocz daktyle.

Kiedy daktyle będą już miękkie zblenduj je dokłądnie z masłem orzechowym oraz z gęstą częścią mleka kokosowego (płynną część wykorzystaj np do koktajlu lub owsianki). Możesz dodać szczyptę soli.

Krem nakładaj na wystudzone ciasto. W przeciwnym wypadku mleko kokosowe się rozpłynie. Włóż do lodówki na kilka godzin, żeby krem stężał. 


You may also like

1 komentarz:

Obsługiwane przez usługę Blogger.