Zakochałam się w wegańskich sernikach! Ostatnio spróbowałam jeden z takich serników w wegańskiej kawiarni w Poznaniu i postanowiłam odtworzy...

Wegański sernik z porzeczką

/
2 Comments
Zakochałam się w wegańskich sernikach! Ostatnio spróbowałam jeden z takich serników w wegańskiej kawiarni w Poznaniu i postanowiłam odtworzyć przepis. Muszę przyznać, że sernik smakuje wyśmienicie! Zrobiłam go z naturalnych i zdrowych składników, więc można go jeść bez wyrzutów sumienia!



Składniki:

Spód:
100 g daktyli
100 g wiórek kokosowych
100 g dowolnych orzechów (ja użyłam migdałów)
2 łyżki kakao

Masa biała:
200 g kaszy jaglanej
200 g orzechów nerkowca namoczonych przez noc w wodzie
puszka mleka kokosowego (stała część)
100 g ksylitolu (syropu z agawy/syropu klonowego)
sok z jednej cytryny
szczypta soli
2 łyżeczki agaru

Masa porzeczkowa:
300 g porzeczki/jagody mrożonej
kilka łyżek ksylitolu / syropu z agawy do smaku
2 łyżeczki agaru

Przygotowanie:

Daktyle moczymy i miksjemy na gładką masę. Orzechy i wiórki mielimy drobno w blenderze. Mieszamy zmiksowane orzechy, kokosa, kakao i namoczone daktyle. Jeśli masa jest zbyt mokra można dodać kilka łyżek mąki kokosowej. Masę wykładamy na blachę i dokładnie ugniatamy.

Kaszę jaglaną gotujemy na wodzie lub na mleku roślinnym (1:2 kasza:woda). Kasza jaglana gotuje się ok 20 min. Namoczone nerkowce miksujemy razem z mlekiem kokosowym na bardzo gładką masę. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i znowu dokładnie miksujemy. Dodajemy ksylitol, szczyptę soli i dużo soku z cytryny. Próbujemy czy masa nam smakuje, czy jest wystarczająco słodka. Kiedy masa jest pyszna i aksamitna przekładamy ją do garnka i wsypujemy 2 łyżeczki agaru. Należy uważać, żeby nie powstały grudki. Masę doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Kiedy masa się zagotuje, odstawiamy do lekkiego ostudzenia.

Do garnuszka wrzucamy porzeczki i wlewamy ok pół szklanki wody. Podgrzewamy, a następnie dokładnie blendujemy. Dodajemy słodzidło wedle uznania. Ja dodałam tylko kilka łyżeczek ksylitolu i zostawiłam porzeczki raczej kwaśne, bo chciałam uzyskać kontrast pomiędzy słodką masą serową, a galaretką. Gdy porzeczki są zmiksowane i posłodzone dodajemy agar i cały czas mieszając doprowadzamy masę do wrzenia. Zdejmujemy galaretkę z kuchenki i odstawiamy do ostygniecia.

Kiedy galaretka już gęstnieje i masa serowa jest wystudzona możemy wykładać je na blachę. Ja układałam na przemian łyżkę masy serowej i galaretki, żeby uzyskać efekt marmurka.

Ja posypałam mój sernik płatkami kokosa oraz borówką.

Następnie wkładamy ciasto do lodówki na całą noc lub do zamrażarki na 2-3 godziny,


You may also like

2 komentarze:

  1. Hej, Czy w wersji paleo/samuraj można użyć żelatyny zamiast agaru, czy nie wyjdzie?
    Dzięki za odpowiedź?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że można :) Tylko żelatyne najpier trzeba w wodzie rozpuścić i dodać później do masy

      Usuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.