Dziś kolejny przepis na ciasto na specjalne okazje. Ciasto nie jest dietetyczne, ale zdecydowanie warte grzechu! Bardzo sycące, pełnowartośc...

Potrójnie orzechowy sernik wegański (bez cukru i bez glutenu)

/
1 Comments
Dziś kolejny przepis na ciasto na specjalne okazje. Ciasto nie jest dietetyczne, ale zdecydowanie warte grzechu! Bardzo sycące, pełnowartościowe, wegańskie, bez cukru i bez glutenu. Zasmakuje nawet największym miłośnikom niezdrowych przekąsek i fastfoodów.



Ciasto jest przepyszne i ciężko jest mu się oprzeć. Ja kocham wszystkie orzechy, a tutaj jest ich aż trzy rodzaje! Ciasto nie jest przesadnie słodkie. Jeden kawałek uznałabym za pełnowartościowy posiłek z uwagi na kaszę jaglaną i dużą ilość orzechów. Jeśli zrobicie ciasto w domu, to koniecznie podzielcie się z najbliższymi i wybierzcie się później na trening :)

Składniki:

Spód:
100 g orzechów (u mnie laskowe)
100 g daktyli
100 g wiórek kokosowych
3-4 łyżki kakao

Masa serowa:
200 g orzechów nerkowca (namoczone przez noc lub przynajmniej 6-8 h)
100 g kaszy jaglanej
puszka mleka kokosowego
50-60 g ksylitolu (syropu z agawy / syropu klonowego / erytrolu) do smaku
sok z jednej cytryny
szczypta soli

Karmel daktylowy:
100 g masła orzechowego
100 g daktyli

Czekolada:
50 g oleju kokosowego
50 g kakao
50 g syropu z agawy / miodu / ksylitolu (do smaku)

Sposób przygotowania:

Rozdrobnij orzechy i wiórki kokosowe, najlepiej za pomocą malaksera na gładki pył. Dodaj namoczone daktyle oraz kakao. Wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę. Powstałą masę wyłóż na dno okrągłej tortownicy i dokładnie dociśnij.

Kaszę jaglaną wypłucz i ugotuj w puszcze mleka kokosowego. Kasza gotuje się ok 20 min. Odstaw ją później pod przykryciem na kilkanaście minut, żeby wsiąknęła cały płyn. W międzyczasie do blendera wrzuć namoczone orzechy nerkowca i zblenduj je na gładką masę. Następnie dodaj ugotowaną kaszę, ksylitol, sok z cytryny i szczyptę soli. Blenduj tak długo, aż masa będzie aksamitna. Sprawdź smak i ewentualnie dodaj sok z cytryny lub ksylitol. Masa nie musi być bardzo słodka, bo reszta ciasta jest słodka. Jednolitą i puszystą "masę serową" wyłóż na spód ciasta.

Następnie zblenduj namoczone daktyle razem z masłem orzechowym. Dodaj szczyptę soli, żeby uzyskać smak solonego karmelu. Uzyskaną masę rozsmaruj na "masie serowej". Ciasto włóż do zamrażarki na ok pół godziny.

Na koniec rozpuść olej kokosowy i wymieszaj go z syropem z agawy (lub innym słodzikiem jakiego używasz) oraz kakao. Powstałą czekoladę wylej na zimne ciasto. Możesz posypać dookoła ulubionymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.






You may also like

1 komentarz:

  1. jakie makro zawiera jedna porcja? ;-)

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.