Przepis nie tylko dla wegan i amatorów kuchni roślinnej. Myślę, że dobrze jest od czasu do czasu przygotować sobie dla odmiany posiłek bez m...

Batat faszerowany wegańskim gulaszem

/
1 Comments
Przepis nie tylko dla wegan i amatorów kuchni roślinnej. Myślę, że dobrze jest od czasu do czasu przygotować sobie dla odmiany posiłek bez mięsa. Zwłaszcza, że jest przepyszny i odżywczy.



Przepis jest prosty, choć trochę pracochłonny. Na jedzenie trzeba poczekać godzinę, aż batat się upiecze, ale zdecydowanie warto. Jeśli lubicie słodkie ziemniaki, to zdecydowanie polecam wam ten przepis.

Składniki:
(2 porcje)

2 bataty
2 puszki czerwonej fasoli
papryka
cebula
500 g passaty

pieprz, sól, kmin rzymski, papryka wędzona, papryka ostra

Przygotowanie:

Bataty dokładnie myjemy i nakłuwamy widelcem. kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na godzinę. Nie trzeba poświęcać im zbyt dużo uwagi. Po 50 minutach można sprawdzić widelcem czy bataty już się upiekły. Jeśli nie to poczekać, aż będę miękkie.

W międzyczasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy cebulkę z papryką. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy passatę, przyprawy oraz fasolę. Smażymy aż woda z passaty odparuje i otrzymamy gęsty sos.

Bataty wyjmujemy z piekarnika, kładziemy na talerz. Kroimy bataty na pół, ale nie do końca. Na środek układamy gulasz i dekorujemy czymś zielonym.


You may also like

1 komentarz:

  1. wyglądą apetycznie. wypróbuje przepis po świętach:D

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.