Śniadanie to mój ulubiony posiłek w ciągu dnia. Staram się codziennie jeść coś innego, żeby dieta była różnorodna i bogata w składniki odżyw...

Wegańskie śniadanie bez glutenu (białkowo tłuszczowe)

/
3 Comments
Śniadanie to mój ulubiony posiłek w ciągu dnia. Staram się codziennie jeść coś innego, żeby dieta była różnorodna i bogata w składniki odżywcze oraz witaminy. Mam nadzieję, że moje śniadanie zainspirują Cię do wcześniejszego wstawania i przygotowania sobie czegoś pysznego na dobry początek dnia.



Śniadania białkowo tłuszczowe są trudniejsze w wykonaniu na diecie wegańskiej niż na diecie tradycyjnej. Co można zjeść na śniadanie, jeśli jajka i boczek nie wchodzą w grę? Jest kilka opcji, które ja zazwyczaj wybieram podczas mojego wegańskiego wyzwania.

Dlaczego warto wybierać śniadania białkowo tłuszczowe? Dowiesz się TUTAJ.

Pieczona cukinia, domowy hummus, awokado z cebulką, warzywa
To bardzo szybka opcja śniadaniowa. Na talerz wrzucamy hummus i warzywa jakie zalegają nam w lodówce. To się nazywa recykling :) Miałam kawałek cukinii w lodówce, więc pokroiłam w plastry, polałam oliwą, przyprawiłam, posypałam sezamem i piekłam na blaszce przez kilkanaście minut. Obowiązkowo awokado, żeby dostarczyć dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych. Hummus jest tu źródłem białka, a warzywa źródłem witamin, składników mineralnych i antyoksydantów.

Tofucznica, awokado z cebulką, warzywa
Dobrze przyprawione tofu smakuje prawie jak jajecznica :) Ja do mojego dodaję czarną sól (ona nadaje jajeczny posmak), sól, pieprz i dużo wędzonej papryki. Tofu wystarczy pokruszyć i podsmażyć na lekko natłuszczonej patelni. Gdy tofu się podsmaży podlewam je kilkoma łyżkami wody i duszę jeszcze chwilę. Podaje z jak największą ilością warzyw.

Sałatka z rukoli, papryki, ogórka, awokado i pestek dyni z dressingiem z tahini
Tutaj propozycja bardziej tłuszczowa niż białkowa. Jedynym źródłem białka są tutaj pestki dyni. Można dorzucić sobie tofu, tempeh albo strączki, żeby zwiększyć ilość białka w śniadaniu.

Jarmużowy hummus, awokado z cebulką, chlebek lniany, warzywa
Czasami gdy mam ochotę na kanapki sięgam po chlebek lniany. Smakuje bardziej jak krakersy, ale jest dobrym urozmaiceniem diety. Zawiera małą ilość węglowodanów i dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3.

Domowy hummus z wędzoną papryką i sałatka z warzyw, które zalegają w lodówce
Napiszcie mi co jecie na śniadanie, bo hummus i tofu kiedyś mi się znudzi :)


You may also like

3 komentarze:

  1. dużo się dowiedziałam z Twojegp bloga dlatego dziękuję, sama mam milion alergii i problemy z trądzikiem więc sama muszę coś opracować co będzie dobre i będzie pomagać a przynaimniej nie szkodzić

    OdpowiedzUsuń
  2. niestety ale to wcale nie są białkowo-tłuszczowe posiłki... Są zdrowe i zrównoważone, owszem ale to tyle. Warzywa to same węglowodany, posiłki które zaprezentowałaś składają się w wiekszości z warzyw... A gdzie fasola, soczewica? główne źródło roślinnego białka?

    OdpowiedzUsuń
  3. Potwornie ciężko mi właśnie włączyć posiłki głównie oparte na białku, tłuszczach i mniejszej ilości węgli. Dziś zjadłam omleta z cieciorki z hummusem i pomidorkami.

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.