Na rynku jest masa batoników musli. Niewiele z nich ma jednak dobry skład, bez dodatku cukru, konserwantów i polepszaczy. Dobre batony są dr...

Wegańskie batoniki owsiane z masłem orzechowym

/
0 Comments
Na rynku jest masa batoników musli. Niewiele z nich ma jednak dobry skład, bez dodatku cukru, konserwantów i polepszaczy. Dobre batony są drogie i nie każdy może sobie na nie pozwolić. Dlatego warto zrobić własne, zwłaszcza, że to bardzo proste!



Przychodzę z kolejnym, banalnym przepisem. Jest tak prosty, że aż wstyd się nim dzielić. Cóż, kocham proste przepisy, lubię jeść zdrowo, ale nie lubię spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. Musicie spróbować tych batoników, bo smakowały one nawet moim znajomym, którzy nie są amatorami zdrowego jedzenia :)



Wegańskie batoniki owsiane z masłem orzechowym

Składniki:
8 batoników

200 g płatków (ja użyłam owsianych bezglutenowych i jaglanych pół na pół)
200 g suszonych daktyli
100 g masła orzechowego (można dać więcej, ale ja chciałam obniżyć wartość energetyczną)
20 g wiórków kokosowych
20 g chia

Inne dodatki:
Orzechy
Suszone owoce
Nasiona
Chia
Kakao

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i czekamy aż zmiękną. Kiedy będą już miękkie odlewamy wodę i blendujemy je na gładką masę razem z masłem orzechowym. Do uzyskanej masy dodajemy płatki i dokładnie mieszamy.

Teraz jest czas na dodatki. Ja do moich dodałam wiórki kokosowe i nasiona chia. Jeśli dodacie orzechy i suszone owoce batony będę jeszcze lepsze, ale bardziej kaloryczne :) Ja następnym razem dodam więcej masła orzechowego, bo było zbyt mało wyczuwalne.

Kiedy masa jest już wymieszana, pora przełożyć ją do blaszki. Ja użyłam prostokątnej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Masę należy równomiernie ułożyć i dokładnie uklepać.

Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 20-30 min do złotego koloru.

Ja podzieliłam całą masę na osiem równych batoników.

Wartość energetyczna 1 batona:
264 kcal
B: 7,2 g
T: 9,9 g
W: 35,3 g


You may also like

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.