Dieta roślinna jest prostsza niż mogłoby się wydawać. W końcu co jest trudnego w wrzuceniu kilku super składników do miski i polaniu ich pys...

Wegańska misa mocy

/
2 Comments
Dieta roślinna jest prostsza niż mogłoby się wydawać. W końcu co jest trudnego w wrzuceniu kilku super składników do miski i polaniu ich pysznym dresingiem? Nie musisz być na diecie wegańskiej, żeby przygotować sobie takie danie na lunch do pracy.


Uwielbiam proste i jednocześnie odżywcze przepisy. To danie jest idealne jako obiad do pracy. Ma dużo roślinnego białka, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, jest bogate w wapń i żelazo. Nie można wyobrazić sobie lepszego posiłku na diecie roślinnej.

Wegańska misa mocy

Składniki:
(1 porcja)
50 g komosy ryżowej
25 g rukoli
70 g awokado (połówka)
100 g papryki (1/2 papryki)
100 g cieciorki (1/2 puszki)
10 g pestek dyni (1 łyżka)
25 g granata (1/4 granata)

Dressing:
15 g pasty tahini
łyżeczka soku z cytryny
5 g syropu z agawy/syropu klonowego/miodu
woda

Przygotowanie:

Komosę ugotować w stosunku 1:2 (komosa:woda) w lekko osolonej wodzie. Komosa gotuje się około 20 minut, po ugotowaniu odstawić na chwilę w garnku, żeby napęczniała i wchłonęła całą wodę.

Paprykę oraz awokado pokroić wedle uznania. W miseczce ułożyć rukolę, komosę, paprykę, awokado, ciecierzycę, granata i pestki dyni.

W małej miseczce umieszczamy pastę tahini, coś do posłodzenia, sok z cytryny i wodę do uzyskania lejącego się sosu. Przyprawić solą i pieprzem. Polać całość.

Wartość odżywcza jednej porcji:



You may also like

2 komentarze:

  1. Faktycznie misa mocy, same pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z innej beczki: próbuję dodać twój blog do czytnika RSS feedly, żeby być na bieżąco, ale w ogóle go nie wykrywa tam :( Może masz pomysł, czy da się to rozwiązać / spotkałaś się z tym już?

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.