Jeśli kochasz masło orzechowe i zdrowe słodkości to mam dla ciebie genialny przepis! Ciasto jest wegańskie, bez glutenu i bez cukru. Zachwyc...

Jagielnik z masłem orzechowym i karmelem daktylowym

/
8 Comments
Jeśli kochasz masło orzechowe i zdrowe słodkości to mam dla ciebie genialny przepis! Ciasto jest wegańskie, bez glutenu i bez cukru. Zachwyci najbardziej zagorzałych przeciwników kaszy jaglanej.



Jako dietetyk nie powinnam wam dawać przepisu na to ciasto :) To istna bomba kaloryczna, ale warta grzechu! Ciasto idealne na specjalną okazję i od święta. Dobrze, że policzyłam wartość energetyczną ciasta dopiero po tym jak je zjadłam :) Nie powiem wam ile kcal ma kawałek, bo warto wrzucić czasem na luz.

Jagielnik z masłem orzechowym i karmelem daktylowym

Składniki:

Spód:
100 g wiórek kokosowych
100 g daktyli
100 g migdałów (innych orzechów)
2 łyżki kakao

Masa:
200 g kaszy jaglanej
200 g pasty kokosowej (opłaca się bardziej niż mleko kokosowe, ale można użyć 1 puszki mleka)
3 szklanki wody (2 jeśli używasz mleka kokosowego)
100 g ksylitolu (można zastąpić innym słodzikiem)
100 g masła orzechowego
szczypta soli
3 łyżki soku z cytryny

Karmel daktylowy:
300 g daktyli
200 g masła orzechowego
kilka łyżek wody
spora szczypta soli

Dodatkowo:
Orzeszki ziemne do dekoracji

Przygotowanie:

Zaczynamy od namoczenia daktyli we wrzątku. Moczymy je aż będą miękkie i nadające się do zblendowania.

Następnie do garnka wlewamy wodę i dodajemy pastę kokosową lub mleko kokosowe. Kaszę jaglaną płuczemy, żeby pozbyć się goryczki. Wrzucamy ją do wrzątku i gotujemy minimum 20 min aż będzie całkowicie miękka. Ja po ugotowaniu odstawiam jeszcze na chwilę garnek z kaszą, żeby wchłonęła resztę wody i zabieram się za robienie spodu.

Wiórki kokosowe i migdały wrzucamy do blendera i mielimy na proszek. Daktyle odsączamy z wody, blendujemy na gładką masę i mieszamy z orzechami, wiórkami i kakao. Powinniśmy otrzymać gęste ciasto. Wykładamy ja na spód dużej, okrągłej blachy. Wstawiamy do lodówki.

Ugotowaną kaszę bardzo dokładnie blendujemy z masłem orzechowym, słodzikiem, sokiem z cytryny i odrobiną soli. Kasza musi mieć kremową konsystencję, żeby jagielnik był pyszny. Kiedy masa jest gotowa wykładamy ją na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do lodówki.

Na koniec zajmiemy się karmelem daktylowym, Wystarczy zblendować namoczone wcześniej daktyle razem z masłem orzechowym i solą. Ja dodałam dużą szczyptę soli, żeby uzyskać solony karmel. Musisz próbować w trakcie i sprawdzić jaki smak ci odpowiada. W trakcie blendowania dodajemy stopniowo wodę do uzyskania gęstego kremu, który można rozsmarować na wierzchu. Gotowy krem wykładamy na wierzch jagielnika i posypujemy orzeszkami ziemnymi.


You may also like

8 komentarzy:

  1. Gdzie można kupić pastę kokosową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Tesco najtańsza i dobej jakości :)

      Usuń
  2. A można użyć świeżych daktyli? Na przykład tych z EkoKramu ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można ;) Tylko trochę szkoda, bo są za dobre do ciasta :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ja użyłam pasty kokosowej firmy amazin. Jest to taka pasta w kartoniku, trzeba rozpuścić ją w ciepłej wodzie. Ma w składzie 100% kokosa

      Usuń
  4. A możesz powiedzieć jakie są wymiary Twojej blachy? :) Dziękuje za przepis :) Fajny eksperyment:) Ja małymi krokami od kilku miesięcy przechodzę na weganizm :) Z jedzeniem już raczej nie mam problemu, ale chciałabym zrezygnować jeszcze z kosmetyków testowanych na zwierzętach i ze składnikami pochodzenia zwierzęcego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zamiast mleka kokosowego można dać zwykłe krowie?

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.