Jako dziecko nienawidziłam pomidorowej. Moja mama gotuje świetnie, ale pomidorowa nie była jej mocną stroną. Do dziś pamiętam smak wodnistej...

Najlepsza zupa pomidorowa z kaszą jaglaną (wegańska)

/
2 Comments
Jako dziecko nienawidziłam pomidorowej. Moja mama gotuje świetnie, ale pomidorowa nie była jej mocną stroną. Do dziś pamiętam smak wodnistej zupy z ryżem i koncentratem pomidorowym :) Od kiedy robię pomidorową inaczej jestem w niej zakochana!



Zupa jest prosta, ale trochę pracochłonna. Warto ugotować własny wywar z warzyw i poświęcić chwilę, żeby pogotować pomidory. Oczywiście w sezonie warto wykorzystać pomidory świeże i obrać je ze skórki. Zimą świetnie nadają się pomidory z puszki.

Krem z pomidorów z kaszą jaglaną

Składniki:
(na duży garnek)

Litr wywaru warzywnego / bulionu
2 puszki pomidorów w puszcze
1 opakowanie passaty / przecieru pomidorowego
2 cebule
papryka
czosnek
szklanka kaszy jaglanej

Przyprawy:
sól, pieprz, oregano, bazylia, słodka papryka

Przygotowanie:

Kiedy mam dużo czasu zaczynam od ugotowania bulionu. Kilka marchewek, pietruszkę, seler i pora gotuje przez godzinę z dodatkiem liścia laurowego, pieprzu ziarnistego i ziela angielskiego.

W międzyczasie do dużego garnka wrzucam pomidory z puszki i passatę. Dodaję przyprawy i gotuję. Smak surowych pomidorów nie jest tu porządany więc warto je trochę pogotować.

Na patelni podsmażam na oliwie cebulę z czosnkiem. Dodaję ją do garnka z pomidorami. Następnie paprykę kroję w kawałki i również podsmażam na oliwie. Podsmażone warzywa nadają zupie charakteru i lepszego smaku.

W garnku mamy pomidory, cebulę z czosnkiem i paprykę. Ja wrzuciłam jeszcze marchewkę, która ugotowała się w wywarze. Dzięki marchewce zupa będzie słodsza. Gotujemy to razem kilka minut i dokładnie blendujemy na krem.

Następnie wlewamy 2-3 szklanki wywaru / bulionu i wsypujemy szklankę kaszy jaglanej. Gotujemy ok 20 minut aż kasza zmięknie. Po tym czasie sprawdzamy smak i konsystencję zupy. Jeśli zupa jest za gęsta dodajemy bulion lub wodę i przyprawiamy do smaku.


You may also like

2 komentarze:

  1. Wypróbowałam przepis i to najlesza zupa pomidorowa ever �� wymiata ��

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja córka uwielbia pomidorową, którą robię dokładnie tak samo jak Ty :) Jedyne różnice to ryż zamiast jaglanki i blendowanie wszystkich warzyw z bulionu (obie kochamy szczególnie seler). Reszta domowników nawet nie wie, że nie jest to zupa na mięsie ;)

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.