Mam dla was nowy przepis na przepyszne i zdrowe brownie. Ciasto naturalnie bez cukru i bez glutenu, a do tego wegańskie! Smak kaszy jest nie...

Brownie z kaszy gryczanej z gruszką

/
5 Comments
Mam dla was nowy przepis na przepyszne i zdrowe brownie. Ciasto naturalnie bez cukru i bez glutenu, a do tego wegańskie! Smak kaszy jest niewyczuwalny, więc nie ma się co obawiać.



Jak zwykle ciasto z minimalną liczbą składników i bez zbędnych dodatków. Proste w wykonaniu i do tego ubrudzicie tylko jeden garnek :) Czy może być coś lepszego? Ja uwielbiam takie przepisy! Ciasto jest bardzo odżywcze, wręcz idealne dla dzieci, które gardzą kaszą.

Brownie z kaszy gryczanej z gruszką

Składniki:
szklanka kaszy gryczanej niepalonej + 2 łyżki do dekoracji
2 szklanki wody
puszka mleka kokosowego
300 g suszonych daktyli
5 łyżek kakao
szczypta soli
2 gruszki

Przygotowanie:
Kaszę gryczaną płuczemy i wrzucamy do gotującej się wody. Dodajemy daktyle i mleko kokosowe. Gotujemy ok 30 min aż kasza będzie całkowicie miękka. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.

Do tego samego garnka dodajemy szczyptę soli do podbicia czekoladowego smaku i 5 łyżek kakao. Wszystko dokładnie blendujemy ręcznym blenderem. Na tym etapie warto spróbować ciasta czy jest wystarczająco słodkie i czekoladowe. Można dodać więcej kakao i np ksylitol czy stewię.

Ciasto przekładamy do formy i układamy pokrojoną gruszkę. Pieczemy ok 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W międzyczasie na patelni prażymy 2 łyżki kaszy gryczanej. Jak kasza zmieni kolor na lekko brązowy to jest gotowa. Też byłam zaskoczona efektem jaki można uzyskać prażąc kaszę na patelni. Musicie spróbować!





You may also like

5 komentarzy:

  1. Czy można zastąpić czymś daktyle? :) Bo tylko tego składnika mi brakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daktyle to mój słodzik :) Możesz dodać cukier kokosowy/erytrol/ksylitol. Ewentualnie zwykły cukier jeśli używasz ;)

      Usuń
  2. Wow, brzmi rewelacja. Ostatnio poszukuję ciekawych, zdrowych przepisów na ciasta, bo lubię mieć jakieś co weekend więc z chęcią będę zaglądać częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie często używa się kaszy gryczanej do słodkich wypieków, ale warto eksperymentować, zwłaszcza, że to brownie ze zdjęcia wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.