Już dawno nie byłam tak dumna z mojego kulinarnego eksperymentu! Został też doceniony na moim instagramie (@owsianapl) tyloma serduszkami, ż...

Torcik chia z truskawką (wegański, bez cukru, bez glutenu)

/
2 Comments
Już dawno nie byłam tak dumna z mojego kulinarnego eksperymentu! Został też doceniony na moim instagramie (@owsianapl) tyloma serduszkami, że dodaję przepis. Musicie zrobić to w domu!



Trudno ten deser nazwać torcikiem, bo można go jeść bez wrzutów sumienia. Bardzo duża dawka składników mineralnych dzięki chia i duża zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych dzięki orzechom kwalifikuje go raczej do super żywności. Uwielbiam desery, które ze względu na swoją wysoką wartość odżywczą mogą zastąpić mi posiłek. Po co jeść tłustą i mdłą karpatkę, jeśli można zjeść takie zdrowe cudo? :)

Składniki:

Spód:
szklanka orzechów u mnie nerkowca (mogą być migdały albo słonecznik)
szklanka suszonych owoców u mnie morele (mogą być daktyle, figi)

Środek:
puszka dobrej jakości mleka kokosowego
3 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam ryżowego o smaku kokosowym)
10 łyżek nasion chia
6 łyżek miodu/ksylitolu/erytrolu/syropu z agawy (musisz spróbować czy jest dla ciebie słodkie)
sproszkowana wanilia (można pominąć, ale straci na smaku)
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżeczki agaru
szczypta soli

Truskawkowa galaretka:
Paczka truskawek 300-400 g
1/2 szklanki wody
2 łyżeczki agaru
1-2 łyżki erytrolu/ksylitolu/syropu z agawy/miodu

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania spodu. Suszone owoce zalewamy wrzątkiem na pół godziny. W między czasie orzechy wrzucamy do malaksera i staramy się jak najbardziej je rozdrobnić. Namoczone suszone owoce (odsączone z wody) również rozdrabniamy w malakserze tak, żeby uzyskać bardzo gęstą masę. Łączymy rozdrobnione orzechy i suszone owoce. Kładziemy je na spód tortownicy i dokładnie ugniatamy. Wkładamy do lodówki.

Kolejnym etapem jest przygotowanie masy chia. Mleko umieszczamy w garnku i podgrzewamy. Dodajemy chia, słodzidło, wanilię, cytrynę, szczyptę soli. Odstawiamy na 10-15 minut, żeby chia napęczniało. Na koniec dodajemy agar i dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Masę studzimy i wylewamy na spód. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Ostatnim etapem jest przygotowanie galaretki truskawkowej. Truskawki i wodę umieszczamy w garnuszku. Podgrzewamy je i blendujemy na gładką masę. Dodajemy odrobinę słodziła (ja użyłam erytrolu) i 2 łyżeczki agaru. Dokładnie mieszamy i gotujemy kilka minut. Studzimy i wylewamy na wierzch naszego ciasta. Odstawiamy do lodówki. Kroimy jak galaretka stężeje.

Ciasto wymaga trochę pracy, ale naprawdę warto! Jest zdrowe, pyszne i efektowne :)


You may also like

2 komentarze:

  1. Super wymyśliłaś i wyszedł rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiej wielkości miałaś formę na ten torcik? :)

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.