Mam dla was kolejny, jesienny przepis. Idealny dla osób zabieganych, które nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie i zmywanie. Pełnowartościo...

Chilli z dynią, indykiem i ryżem

/
0 Comments
Mam dla was kolejny, jesienny przepis. Idealny dla osób zabieganych, które nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie i zmywanie. Pełnowartościowe, rozgrzewające i jednogarnkowe danie. 


Zawsze staram się maksymalizować wartość odżywczą moich posiłków przy jednoczesnym minimalizowaniu czasu spędzonego w kuchni. Nie znoszę też zmywać, dlatego kocham jednogarnkowe dania.

Ta potrawa ma bardzo wysoką zawartość białka oraz błonnika. W dodatku jest zdecydowanie na studencką kieszeń :) Najtrudniejszą rzeczą w przygotowaniu tej potrawy jest obranie dyni. Później wrzucamy wszystkie składniki do garnka i czekamy. Jeśli gotujesz tylko dla siebie, masz pyszny obiad na kilka dni.

Składniki:
500 g mięsa mielonego z indyka
500 g dyni
2 puszki fasoli (u mnie biała i czerwona)
4 cebule
2 papryki czerwone
500 ml passaty
2-4 cebule
200 g ryżu
czosnek

Przyprawy:
sól
pieprz
oregano
chilli
papryka słodka
zioła prowansalskie
wędzona papryka (można pominąć, ale polecam!)


Przygotowanie:

Zacznij od obrania dyni i pokrojenia jej w kostkę, to najtrudniejsza część. Odważ 500 g, a resztę włóż do zamrażarki na następny raz.

W dużym garnku rozgrzej łyżkę oliwy. Podsmaż mięso mielone. Dodaj cebulę pokrojoną w kosteczkę i posiekany czosnek. Zamieszaj i dodaj paprykę oraz pokrojoną w kosteczkę. Smaż kilka minut co chwilę mieszając. Dodaj wszystkie przyprawy. Teraz czas, żeby dodać suchy ryż, passatę oraz szklankę wody. Garnek nakrywamy pokrywką i gotujemy ok 20 minut, aż ryż będzie miękki. Na sam koniec dodajemy fasolę. Mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Czekamy aż woda odparuje i potrawa będzie gęsta.

Ja podzieliłam całość na 5 porcji i włożyłam do pojemników. To świetny sposób na zaoszczędzenie czasu w kuchni :)


You may also like

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.