Mam znajomego, który zmaga się z licznymi alergiami pokarmowymi. Kiedy zbliżał się jego dzień urodzin poprosił mnie, żebym przygotowała d...

TORT PALEO (bez glutenu, bez cukru, bez laktozy)

/
8 Comments
Mam znajomego, który zmaga się z licznymi alergiami pokarmowymi. Kiedy zbliżał się jego dzień urodzin poprosił mnie, żebym przygotowała dla niego tort bez glutenu, bez cukru i bez laktozy. Niemożliwe! - pomyślałam w pierwszym momencie. Pogłówkowałam jednak chwilę i... udało się!


Tort jest bardzo prosty w przygotowaniu. Te placki zawsze wychodzą mi pulchne i wilgotne. Jedyną trudność może sprawić krem. Trzeba wybrać odpowiednie mleko kokosowe i dobrze je schłodzić. W przeciwnym razie nie uda nam się uzyskać odpowiedniej konsystencji.

Pierwszy tort paleo był eksperymentem. Nie miałam możliwości go spróbować, ale podobno wszystkim smakował. Postanowiłam więc przygotować taki sam na bezglutenowe święta wielkanocne. Zniknął bardzo szybko! Zjadłam go właściwie sama :)

Składniki:

Ciasto:
8 jajek
8 bananów
16 łyżek mąki kokosowej
5 łyżek kakao
2 łyżeczki sody

Krem:
2 puszki mleko kokosowego (min 80% tłuszczu)
ksylitol/stewia/słodzik

dżem porzeczkowy/wiśniowy/jagodowy

Sposób przygotowania:

Jajka, banany oraz kakao blendujemy. Dodajemy sodę i mąkę kokosową. Dalej blendujemy.
Pieczemy cztery biszkopty w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je ok 15-20 minut w 180 stopniach. Upieczone biszkopty studzimy.

Mleko kokosowe ubijamy na bitą śmietanę. Ważne jest żeby mleko bardzo mocno schłodzić - inaczej się nie ubije. Ważna jest też jakość mleka kokosowego. Mleko musi zawierać min 80% tłuszczu oraz wodę. Żadnych dodatków! Takie mleko można kupić w sklepie ze zdrową żywnością.

Otwieramy puszkę i przekładamy do wysokiego naczynia tylko białą, stałą część mleka. Wodę zostawiamy. Możemy ją użyć do pysznego koktajlu.

Ubijamy mleko kokosowe na sztywną pianę i pod koniec dodajemy coś do posłodzenia.

Placki smarujemy dżemem i na to dajemy ubitą "śmietanę". Powtarzamy tak z każdym plackiem.

Wierzch można udekorować tartą gorzką czekoladą lub borówkami.


You may also like

8 komentarzy:

  1. hej , chciałam zapytać czy robiłaś sobie okres adaptacji przy przejściu na diete paleo ? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie. Od razu rzuciłam sie na głęboką wodę. Przed przejsciem na paleo uczyłam sie tylko jeść boczek na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pamiętny boczek, gdzie narzekałam na kupny, że jest fuj :P
      a torcik może być całkiem smaczny, przynajmniej obrazek tak wygląda, że zaraz zacznę ekran lizać xD

      Usuń
  3. Jest super, muszę kiedyś taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można nie użyć bananów lub zastąić je czymś innym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To banany nadają taką strukturę i słodycz temu ciastu. Niestety muszą zostać

      Usuń
  5. Jak wielką forma i czy pieczemy 4 razy czy jeden raz i kroimy?

    OdpowiedzUsuń
  6. Również chciałabym wiedzieć, na jak dużą formę jest przepis oraz czy można zastąpić mąkę kokosową wiórkami kokosowymi?

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.