Moje pierwsze kulki mocy robiłam z wiórek kokosowych i daktyli. Byłam w nich tak zakochana, że co kilka dni robiłam nową porcję. Tamten sma...

MIGDAŁOWO MORELOWE KULKI | bez glutenu, bez cukru, bez nabiału

/
2 Comments
Moje pierwsze kulki mocy robiłam z wiórek kokosowych i daktyli. Byłam w nich tak zakochana, że co kilka dni robiłam nową porcję. Tamten smak już mi się znudził, więc musiałam znaleźć coś nowego.


Tym razem podpatrzyłam przepis u Jadłonomii (tak, zaglądam czasem na vegańskie blogi) i zrobiłam kulki w innym wydaniu. I wiecie co? Miałam problem, żeby powstrzymać się przed zjedzeniem wszystkich na raz! 

Te kulki są świetną alternatywą dla słodyczy. W szczególności polecam je osobom aktywnym fizycznie, ponieważ mają wysoką wartość energetyczną. Po treningu się należy!




Składniki:

1 szklanka suszonych moreli
1 szklanka migdałów
1 szklanka wiórek kokosowych
2 łyżki wody

Przygotowanie:

Migdały i wiórki kokosowe rozdrabniamy za pomocą malaksera na drobne kawałeczki. Wsypujemy do miski.

Do malaksera wrzucamy morele. Rozdrabniamy. Dodajemy dwie łyżki wody. Blendujemy na jednolitą masę.

Morele łączymy razem z wiórkami i orzechami. Formujemy małe kuleczki. Przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce.


You may also like

2 komentarze:

  1. Uwielbiam tego rodzaju kulki i ich pysznie zdrową słodkość :)

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.