Justyna Świetlicka

Dietetyk, pasjonatka zdrowego stylu życia. Kocha trening siłowy, podróże oraz zdrową kuchnię.

Archiwum
-
►
2017
(61)
- ► października (5)
-
▼
2016
(71)
- ► października (6)
-
▼
kwietnia
(10)
- Fit Przegląd #2
- Jak schudnąć do lata? | VLOG |
- Czas i tak upłynie...
- MIGDAŁOWO MORELOWE KULKI | bez glutenu, bez cukru,...
- Chodzę na siłownię. Czy muszę pić odżywkę białkową...
- Morderczy Trening Runmageddon
- Fit Przegląd #1
- Co to jest gluten i jakie produkty bezglutenowe wa...
- Czy dieta bezglutenowa jest droga i uciążliwa? LIS...
- TORT PALEO (bez glutenu, bez cukru, bez laktozy)

Za wywołanie choroby trzewnej czy celiakii, alergii i nietolerancji na gluten odpowiedzialne są rozpuszczalne w alkoholu frakcje białka, zaliczane do prolamin, charakterystyczne dla poszczególnych zbóż:
OdpowiedzUsuń• pszenica – gliadyna,
• żyto – sekalina,
• jęczmień – hordeina,
• owies – awenina.
• kukurydzy – zienina
• ryżu – orzenina
• prosa – panieina
• sorgo – kafirina
Także gluten to nie tylko 4 zboża. ożena Przyjemska nie waha się powiedzieć, że białka ryżu, kukurydzy czy prosa to też białka glutenowe, innymi słowy - że wszystkie zboża zawierają gluten. Oczywiście najbardziej uczula gliadyna.
Wszystkie popularne zboża, takie jak pszenica, żyto, jęczmień, owies, ryż, kukurydza i proso (z którego wytwarzana jest kasza jaglana) należą do traw – rodziny roślin wiechlinowatych, w związku z czym białka np. pszenicy niewiele różnią się od białek ryżu. Są to rośliny jednoliścienne. Natomiast gryka (z której powstaje kasza gryczana) jest rośliną dwuliścienną z rodziny rdestowatych. W związku z tym gryki nie zaliczamy do zbóż i możemy stosować ją jako zamiennik pszenicy, żyta, ryżu itd. przy objawach nadwrażliwości na zboża (oczywiście z zachowaniem właściwych dawek i przerw, bo nic, co jest jadane codziennie i w nadmiarze nie służy zdrowiu).
Poza tym, gluten to nie tylko celiakia i problemy skórne i te inne widoczne. Jest wiele badań że gluten szkodzi też wewnątrz naszego organizmu. Na jednej z konferencji J.Zięba pokazywał jak gluten niszczy nasze jelito cienkie i że gluten u dzieci zwłaszcza działa na jelita jak szczotka ryżowa. Z kolei Perlmutter David - autor świetnej ksiązki Zbożowa Głowa (może czytałaś) idzie jeszcze dalej i twierdzi że glutenu bardzo nie lubi nasz mózg i oskarża go o adhd, migreny, demencje starczą i inne rzeczy. Jako że jest on neurologiem, jego wiedza na pewno jest spora i opiera sie na wielu przykładach. Fajnie że poruszyłaś ten temat, bo staje sie on coraz poważniejszy, choć wielu idiotów traktuje to jako "O, moda na gluten przyszła". Niestety, to nie moda, a potwierdzenie że człowiek nigdy zbóż nie jadł (przez 99,5% swojego czasu na ziemi) i nie jest to dla nas pożywienie.
Zgadzam się z Tobą w 100%. Tu na blogu staram się jednak używać uproszczeń i wyjaśniać wszystko w jak najbardziej przystępny sposób. To właśnie gliadyna jest najbardziej toksyczna. Z kolei owies zawiera prolaminy, które nie wykazują toksyczności, ale jest on zanieczyszczony w procesie produkcji. Dla mnie to nie jest moda. To świadomość jakie spustoszenie sieje gluten w naszym organizmie. Czytałam książkę Zięby, ostatnio byłam też na jego wykładzie. Zgadzam się z nim w tej kwestii.
Usuń