Moja miłość do kuchni bezglutenowej jest coraz większa. Jeszcze do niedawna nie wyobrażałam sobie życia bez glutenu. Teraz kocham kombinować...

TARTA Z PIANKĄ MANGO (wegańska, bez glutenu, cukru i nabiału)

/
1 Comments
Moja miłość do kuchni bezglutenowej jest coraz większa. Jeszcze do niedawna nie wyobrażałam sobie życia bez glutenu. Teraz kocham kombinować z deserami bez glutenu, bez cukru i bez laktozy. To ciasto przebiło wszystkie moje ulubione ciasta z przeszłości.


Kolejne banalne w swej prostocie ciasto! I do tego nie wymaga pieczenia. Jeśli lubicie mango i desery na zimno tak samo jak ja, zakochacie się w tym przepisie! 

Składniki:

100 g orzechów (nerkowca/brazylijskich/migdałów)
100 g daktyli
100 g wiórek kokosowych

2-3 sztuki dojrzałego mango
Puszka mleka kokosowego
4 łyżki żelatyny (agar w wersji wegańskiej)

Sposób przygotowania:

Daktyle zalewamy gorącą wodą i moczymy przez 10 minut. Po tym czasie odlewamy wodę. Do malaksera wrzucamy orzechy oraz wiórki. Miksujemy na drobne kawałeczki. Namoczone daktyle również blendujemy. Łączymy razem, żeby powstała zwarta masa.

Masę układamy na dnie tortownicy.

Żelatynę zalewamy ciepłą wodą (ok pół szkanki) i czekamy aż napęcznieje.

Mango obieramy i wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy mleko kokosowe. Blendujemy na gładką masę. Można spróbować i ewentualnie dosłodzić stewią lub ksylitolem. Ja tego nie robię, bo dla mnie jest wystarczająco słodkie. Do tej masy dodajemy ostudzoną żelatynę i dokładnie blendujemy.

Masę z mango wylewamy na nasz spód do tortownicy. Wierzch można pospać wiórkami kokosowymi.

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.





You may also like

1 komentarz:

  1. Spód musi być pyszny, zresztą nadzienie pewnie też :)

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.