Nie przepadam za kurczakiem, bo często wychodzi suchy i mało smaczny. Wpadłam ostatnio na pomysł, żeby umieścić go między warzywami i włożyć...

Szaszłyki z kurczaka #Paleo

/
1 Comments
Nie przepadam za kurczakiem, bo często wychodzi suchy i mało smaczny. Wpadłam ostatnio na pomysł, żeby umieścić go między warzywami i włożyć do piekarnika. W formie szaszłyków wyszedł naprawdę dobry!



Takie szaszłyki z powodzeniem można zabrać ze sobą do pracy albo szkoły. Danie nie jest skomplikowane, więc na pewno sobie z nim poradzisz :)

Składniki:
(Porcja na dwóch osób)

500 g piersi z kurczaka
mała cukinia
kilka pieczarek
cebula
przyprawy

+ możecie dodać inne, ulubione warzywa (np. paprykę, bakłażana)

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do miski. Wlewamy łyżkę oliwy i doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. A najlepiej jeśli użyjcie ulubionych przypraw :)

Cukinię oraz pieczarki kroimy w pół plastry. Również przekładamy do miski. Polewamy oliwą i doprawiamy według uznania. Cebulę kroimy tak, żeby powstały duże okręgi. Wtedy będzie można ją łatwo umieścić na szaszłykach i nie będzie spadała.

Na patyczki nakładamy naprzemiennie mięso i warzywa.

(Jeśli jesteś leniem albo nie masz patyczków wrzuć wszystkie składniki na blaszkę do pieczenia. Twój obiad nie będzie wyglądał tak super hipstersko, ale też będzie smaczny!)

Pieczemy ok 20 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.




Patyczki nie mieściły mi się do pudełka, więc zdjęłam zawartość i zabrałam ze sobą do pracy :)


You may also like

1 komentarz:

  1. Super, też takie szaszłyki czasem tworzę, tylko dodaję jeszcze paprykę :)

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.