"Paleo po Polsku" to pierwsza książka kucharska na mojej półce. Inspiracji kulinarnych oraz nowych przepisów szukam zazwyczaj w i...

PALEO PO POLSKU - recenzja książki

/
2 Comments
"Paleo po Polsku" to pierwsza książka kucharska na mojej półce. Inspiracji kulinarnych oraz nowych przepisów szukam zazwyczaj w internecie.  Dlaczego kupiłam tę książkę i komu mogę ją polecić?


Gdy tylko zobaczyłam, że autorzy bloga Barbell Kitchen wydali książkę z przepisami byłam wniebowzięta. Bloga Dawida oraz Alicji śledzę od kiedy zmieniłam swoją dietę na Paleo. Zawsze znajdywałam u nich ciekawe i proste dania, które pomogły mi wdrożyć w życie zasady nowego systemu żywieniowego. Ufam im, więc bez dłuższego zastanowienia zamówiłam własny egzemplarz. 

Książka wydana w formacie A4 i ma twardą oprawę. Na początku znajduje się krótki wstęp teoretyczny do Diety Paleo. W dalszej części znajdziemy przepisy Dawida i Alicji podzielone na śniadania, dania główne, desery, przekąski i napoje. 

Na początek zachwycił mnie wstęp teoretyczny. Trudno jest zawrzeć na kilku stronach wszystkie zalety Diety Paleo, jej pozytywny wpływ na zdrowie, wyjaśnienie dlaczego tłuszcze są w porządku, a wysoki poziom cholesterolu nie jest wyrokiem śmierci. Dawidowi jednak świetnie udało się ująć najważniejsze aspekty diety w taki sposób, żeby osoba początkująca zrozumiała dlaczego Paleo to dobry wybór.

Po przepisach nie spodziewałam się niczego odkrywczego. Ich bloga przejrzałam od deski do deski, więc większość receptur była już mi znana. Mimo to, dobrze jest mieć na papierze zbiór świetnych inspiracji. Większość dań z tej książki można wykonać w kilkanaście minut. Ja cenię sobie w kuchni prostotę, więc ich przepisy idealnie wpisują się w mój gust.

Podoba mi się to, że ich podejście nie jest ortodoksyjne. W niektórych przepisach można znaleźć cukier, mąkę kukurydzianą, alkohol oraz masło. Te produkty nie są zgodne z Dietą Paleo, ale okazjonalnie pojawiają się w ich jadłospisie. Ja nie użyłabym cukru, ale kto komu zabroni? Widać, że Paleo to dla sposób na życie w zdrowiu, a nie ideologia dla samej ideologii.

Jedyną rzeczą, która rzuciła mi się w oczy, to nierówna jakość zdjęć. Ostatnio interesuję się fotografią kulinarną i sama zaczynam się tego uczyć. Uwielbiam oglądać piękne zdjęcia jedzenia i myślę, że w książkach kulinarnych dobre zdjęcia to podstawa. Niektóre fotografie w książce są naprawdę dobre, inne z kolei są bardzo słabej jakości.



Komu mogę polecić "Paleo Po Polsku - Kuchnia współczesnych jaskiniowców"?


Jeśli jesteś zielony w temacie Paleo, nie masz pojęcia jak ugotować obiad bez makaronu, a śniadanie bez chleba, na pewno przyda Ci się ta pozycja. Zawarte w niej przepisy są proste i nie wymagają spędzania w kuchni wielu godzin. Dzięki niej zrozumiesz dlaczego warto wyłączyć z diety zboża oraz nabiał, a także uświadomisz sobie, że tłuszcze nasycone nie są aż takie straszne.

Jeśli szukasz natomiast dużej dawki wiedzy popartej naukowymi badaniami, polecam Ci genialną książkę Robba Wolfa "Paleo Dieta" - której recenzję przeczytasz TUTAJ.


You may also like

2 komentarze:

  1. Ciekawa propozycja w temacie zdrowego odżywiania :) szkoda, że niektóre zdjęcia są gorszej jakości, też często zwracam na to uwagę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.