Dieta bezglutenowa wcale nie znaczy dieta droga i niesmaczna. Przejście na dieta Paleo sprawiło, że na nowo eksperymentuję w kuchni i poszuk...

Bezglutenowe Muffiny Czekoladowe (bez cukru i bez laktozy)

/
4 Comments
Dieta bezglutenowa wcale nie znaczy dieta droga i niesmaczna. Przejście na dieta Paleo sprawiło, że na nowo eksperymentuję w kuchni i poszukuję nowych smaków. Muszę przyznać, że jeszcze nigdy nie jadłam tak dobrych, zdrowych muffinek!



W kuchni cenię sobie proste, ekspresowe przepisy. Zwłaszcza te, które mogę wykonywać bez wychodzenia z domu po zakupy. Te produkty zawsze mam w domu, więc na szybko mogę zrobić takie muffiny. Ostatnio jem je zawsze po treningu :) Mają sporo białka i węglowodany proste na uzupełnienie glikogenu.

Do tego są bajecznie proste. Czas przygotowania zależy od tego jak szybko potrafisz rozbić jajka oraz obrać cztery banany :)

Składniki:
(8-10 muffinek)

4 jajka
4 banany
8 łyżek mąki kokosowej *
3 łyżki ciemnego kakao / karobu
łyżeczka sody

+ opcjonalnie orzechy / suszone owoce

* Próbowałam też z mąką gryczaną oraz kasztanową. Też są ok :) Jeśli używasz innej mąki musisz dodać jej więcej (ok 2-3 łyżki) ponieważ mąka kokosowa bardziej wiąże wodę.

Przygotowanie:

Banany, jajka, kakao i sodę blendujesz na gładką masę. Na koniec dodajesz mąkę i dalej blendujesz.
Możesz dorzucić ulubione orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki albo żurawinę. To co lubisz i masz w zasięgu ręki :)

Ciasto jest dosyć rzadkie, ale nie przejmuj się tym. Przelej je do foremek na muffiny (ja używam silikonowych, są niezawodne) i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.




You may also like

4 komentarze:

  1. jajka to przecież nabiał ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz racje, mój błąd :) Miałam na myśli laktozę, już zmieniłam

      Usuń
  2. Ciasto wyszło gęste (trzeba było dodać płaskie czy kopiaste łyżki mąki? - ja dałam kopiaste). Babeczki smakują dobrze, ale wyglądają bardzie nieapetycznie.

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.