Przygotowanie domowego masła orzechowego jest bajecznie proste. Nie ma sensu przepłacać i kupować masło w sklepie. Po za tym domowe masło ni...

Domowe Masło Orzechowe

/
3 Comments
Przygotowanie domowego masła orzechowego jest bajecznie proste. Nie ma sensu przepłacać i kupować masło w sklepie. Po za tym domowe masło nie ma zbędnych dodatków i jest o wiele lepsze niż to ze sklepu.



Dieta Paleo wyklucza wszystkie rośliny strączkowe. Wiedzieliście, że orzeszki ziemne zaliczają się do tej rodziny? Dla mnie to był dramat, bo pochłaniałam słoik masła orzechowego tygodniowo! Niestety na rzecz Paleo musiałam zrezygnować z moich ukochanych wafli z masłem i bananem...

Ostatnio naszła mnie na nie znowu ochota, więc postanowiłam zrobić sobie masło z orzechów nerkowca. Moje masło jest Paleo, więc wafle z bananem wracają do mojego menu! :)

Jeśli chcecie, możecie przygotować sobie takie masło z orzeszków ziemnych.



Domowe Masło Orzechowe
Składniki:

Orzechy nerkowca / ziemne
szczypta soli
miód / stewia do smaku

Sposób przygotowania:

Orzechy, sól i coś do posłodzenia wrzucamy do blenedera, włączamy i czekamy!
(W przypadku orzeszków ziemnych najpierw prażymy je lekko na patelni)

Na początku powstanie coś w stylu mąki. Później masa zacznie się kleić, dzięki tłuszczom zawartym w orzechach. Co jakiś czas należy otworzyć blender i zamieszać masę.

Czas przygotowania jest różny w zależności od blendera jaki posiadacie.

* Blender kielichowy niestety się tu nie sprawdzi.




You may also like

3 komentarze:

  1. Jaki masz aparat ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam się totalnie na fotografii, więc na początek zamiast lustra kupiłam hybrydę. Sony DSC HX300

      Usuń
  2. Też zawsze robię sama, słodzę stewią, dodaję trochę soli i już ;)

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.