Boisz się jeść podroby? Uważasz, że to paskudztwo? To tak jak ja, dopóki nie spróbowałam tego gulaszu. Podroby to świetne źródło składników...

Gulasz z podrobów (Paleo)

/
4 Comments
Boisz się jeść podroby? Uważasz, że to paskudztwo? To tak jak ja, dopóki nie spróbowałam tego gulaszu. Podroby to świetne źródło składników mineralnych. Zamiast brać suplementy żelaza, zjedź porcję wątróbki.


Myśl o zjedzeniu wątróbki zawsze mnie przerażała. Wstyd się przyznać, ale wątróbkę spróbowałam dopiero po dwudziestu latach życia, kiedy przeszłam na Paleo. Okazało się, że wątróbka jest pyszna, jeśli dobrze się ją przyrządzi. Teraz zajadam się podrobami raz w tygodniu.

Jeśli masz problem z anemią nie jedz szpinaku, bo to wcale nie pomoże. Odpuść też suplementację żelazem. Najlepiej jest czerpać składniki mineralne z naturalnych źródeł.

Doceń podroby i nie traktuj ich jako gorszego źródła białka. Są bardzo wartościowe i do tego śmiesznie tanie. Obiad na dwa dni kosztuje kilka złoty.


Gulasz z podrobów
(porcja dla dwóch osób)

Składniki:

Kilka plastrów boczku
200 g wątróbki
200 g serc
puszka pomidorów
cebula
sól, pieprz, majeranek, chili, papryka

Przygotowanie:

Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelnię wrzuć boczek, podsmaż chwilę aż wytopi się trochę tłuszczu. Dodaj cebulę i smaż aż lekko się zeszkli. Wątróbkę i serca pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć na patelnie i podsmaż kilka minut. Dodaj przyprawy i sól. Ja lubię na ostro, więc dodaję dużo pieprzu i chili. Wlej na patelnię pomidory i smaż dopóki pomidory się rozpadną, a woda całkowicie wyparuje.

Ja jem ten gulasz z surówką z kiszonej kapusty lub z kiszonymi ogórkami.


You may also like

4 komentarze:

  1. warto by było zaznaczyć, że jest to przepis zaczerpnięty z bloga cookitlean.pl :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wątróbkę! ;) Dzięki za pomysł na dzisiejszy obiad! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na jakim oleju smażysz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczy wytrawne na smalcu lub maśle klarowanym. Słodkie placki na oleju kokosowym. Ogólnie nie poleca się olejów roślinnych ale oliwa z oliwek do krótkiego smażenia jest ok.

      Usuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.