Jesień kojarzy mi się z gorącą herbatą i domem pachnącym cynamonem. W mojej diecie nie ma niestety miejsca na szarlotkę. Zwłaszcza, że podj...

Owoce zapiekane pod owsianą kruszonką

/
3 Comments
Jesień kojarzy mi się z gorącą herbatą i domem pachnącym cynamonem. W mojej diecie nie ma niestety miejsca na szarlotkę. Zwłaszcza, że podjęłam się wyzwania 4 TYGODNIE BEZ SŁODYCZY. Żeby umilić sobie chłodne wieczory upiekłam sobie dietetyczną wersję szarlotki, czyli owoce pod owsianą kruszonką.


Od poniedziałku nie jem słodyczy, co jest wielkim wyczynem o tej porze roku. Dlatego codziennie robię sobie coś zdrowego i słodkiego, żeby jesień nie była taka straszna. Wczoraj piłam pyszne domowe kakao. Dziś naszła mnie ogromna ochota na szarlotkę! Zabrałam się więc do pracy i stworzyłam sobie dietetyczną wersję ciasta. Moja wersja smakuje jak prawdziwa szarlotka, a jest o wiele zdrowsza. Po za tym ciasto jest szybkie i proste w wykonaniu. Składniki na pewno znajdziecie w domu, więc zabierajcie się do pracy! ;)

Owoce zapiekane pod owsianą kruszonką
Porcja dla jednej osoby

Składniki:

Jabłko / Gruszka / Śliwki
5 łyżek płatków owsianych
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie: 

Dowolne owoce umyć, obrać i pokroić w kostkę. Ja użyłam jednego jabłka i małą gruszkę. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. 

Zblendować płatki owsiane, żeby powstała z nich mąka. Masło rozpuścić razem z miodem. Wymieszać z płatkami owsianymi, żeby powstała gęsta masa.

Masę owsianą wyłożyć na owoce. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Poczekać chwilę, aż lekko wystygnie. Zajadać jeszcze ciepłe. Ja polałam sobie jogurtem naturalnym.

Przepraszam za niedbałe zdjęcie. Nie mogłam się doczekać aż zjem to pachnące w całym domu ciasto ;) Mam nadzieję, że wam też będzie smakować.


You may also like

3 komentarze:

  1. Dzisiaj zrobiłam i jestem zachwycona. Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj zrobiłam już trzeci raz od początku roku i to jest świetna alternatywa dla słodyczy ! Mój facet jest oczarowany, ciągle pyta kiedy zrobimy kruszonkę :D a jak jemu smakuje to już coś :P dziś kruszonka przypomina bardziej kaszę jaglaną, ale i tak jest pyszna ! Dodaję tylko mniej miodu, bo dla mnie jest za słodko :) proszę o więcej takich przepisów :) buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi swietnie. Nigdy nie zapiekalam owcow, musze wyprobowac. Czy moglabym prosic o odpowiedz w ktorym momencie najlepiej posypac owoce cynamonem ?

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.