Przyszedł piątek, więc pora obalić kolejny mit żywieniowy. Dziś wezmę pod lupę pieczywo, bo to właściwe narzędzie przy poszukiwaniu dobrej ...

Każde ciemne pieczywo jest zdrowe #GłupieMityŻywieniowe 2

/
3 Comments
Przyszedł piątek, więc pora obalić kolejny mit żywieniowy. Dziś wezmę pod lupę pieczywo, bo to właściwe narzędzie przy poszukiwaniu dobrej jakości chleba. Wydawać by się mogło, że każdy ciemny chleb jest dobry. W końcu specjaliści mówią: Nie jedz białego chleba! Wybieraj ten ciemny! Ale czy każdy ciemny jest zawsze dobrym wyborem?




Poszukiwanie dobrej jakości pieczywa to jedno z największych wyzwań mojego życia codziennego. Kiedyś stojąc przed regałem z pieczywem w supermarkecie czułam się osaczona i nie wiedziałam jaki chleb mam wybrać. Teraz już wiem, że rzadko można spotkać dobrej jakości chleb w markecie, więc go tam po prostu nie kupuję. W dużych marketach (a nawet w Żabce) ciepłe i pachnące bułeczki, rzekomo wypiekane na miejscu, są produkowane z ciasta głęboko mrożonego. I takiego pieczywa nie kupujemy.

Jakiego pieczywa jeszcze nie kupujemy? 

Odpowiedź brzmi: oszukanego. Kurde, żyjemy w XXI wieku, jesteśmy tacy uświadomieni, a dajemy się tak po prostu okłamywać producentom? Wszystkie chleby i bułki, które na etykiecie mają hasła tj.  fit czy fitness to jedna wielka ściema. Wystarczy spojrzeć na skład tych produktów. I tutaj z pomocą przyjdzie lupa, bo producent bardzo nie chcę, żebyśmy odkryli co ciekawego dorzucił nam do świeżego i pysznego pieczywka. Skład sklepowych wypieków czasami mnie przeraża. A wiecie ile składników potrzebnych jest do upieczenia chleba? Dokładnie trzech. No w porywach do czterech. Poważnie nie dziwi was fakt, że lista składników jest czasami dłuższa niż niekończący się papier Regina?

Jak oszukują nas producenci?

Najczęściej barwiąc biały chleb na brązowo. Czasami jest to widać gołym okiem. Jeśli nie widzisz różnicy, wyjmij lupę i zajrzyj do składu. Ulubionym barwnikiem nieuczciwych producentów jest karmel, więc jeśli zobaczysz go na liście składników odłóż chleb na półkę. 

Inną metodą jest posypywanie chleba ziarnami i pestkami, po to, by chleb przypominał pełnoziarnisty. W rzeczywistości, to tylko przebranie. Wewnątrz znajdziesz tylko zwykłą, białą mąkę.

Co w takim razie powinien zawierać w składzie chleb?

Mąkę, wodę, sól oraz drożdże. W przypadku chleba żytniego zamiast drożdży mamy zakwas. Opcjonalnie mogą znaleźć się też jakieś ziarna np. siemię lniane, otręby, płatki owsiane albo słonecznik. Najważniejsza jest jednak mąka, to ona jest tu bohaterką. Jeśli chcecie wybrać pełnoziarniste pieczywo zwróćcie uwagę na typ mąki. Biały chleb jest zazwyczaj produkowany z mąki typ 750, a Graham z mąki typ 1850. Im typ jest wyższy, tym mąka ma więcej składników odżywczych i mineralnych.

Wieloziarnisty czy pełnoziarnisty?

Chleb pełnoziarnisty, powstaje z mąki z pełnego przemiału o wysokim typie. Oznacza to, że zmielone zostały całe ziarna, razem z bielmem i okrywą, a są to najcenniejsze składniki zboża. Natomiast chleb wieloziarnisty powstaje często z białej mąki, która pozbawiona jest jakichkolwiek wartości. Do takiego chleba z taniej mąki producent dorzuca garść otrębów i ziaren i otrzymuje tani chleb wieloziarnisty.



Wiemy już, że nie każde ciemne pieczywo jest zdrowe. Nie dajmy się oszukiwać i podejmujmy świadome wybory. Nie kupujcie chleba w markecie, wybierzcie się do piekarni. Miła Pani Krysia na pewno wam powie, który chleb jest najlepszy. Wiem, ja też nie mam czasu codziennie chodzić do piekarni. Po za tym, w życiu nie zjadłabym całego chleba zanim by mi sczerstwiał. Ale mam na to świetny patent. Raz w tygodniu kupuję duży chleb razowy na zakwasie, to akurat mój ulubiony i sprawdzony. Ze świeżego robię sobie pyszne kanapki, a resztę zamrażam w woreczkach po 4 kromki. Jeśli będę potrzebowała chleba, to wyciągam porcję kilka godzin wcześniej, albo rozmrażam w piekarniku jeśli mi się śpieszy. Uwierzcie, chleb jest super świeży i wcale nie traci smaku. A ja nie muszę zbyt często stać w kolejce po chleb :)


You may also like

3 komentarze:

  1. Super pomysł z tym mrożeniem :) a co myślisz o pieczeniu domowego chleba? Wiem doskonale jak mało czasu mają studenci i nie tylko, ale masz może jakiś dobry przepis? Ostatnio mam ochotę na taki chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam poruszyć ten temat ;) Oczywiście, że najlepiej jest samodzielnie upiec chleb. Uwielbiam gotować, ale drożdże zawsze mnie przerastały. Obiecuje wypróbować jakiś przepis i podzielić się wrażeniami :)

      Usuń
    2. Czekam z niecierpliwością :)

      Usuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.